Egyptische premier in Gaza - korte wapenstilstand geschonden

De Egyptische premier Hisham Kandil is in de Gazastrook aangekomen. Hij is daar om solidariteit met de Palestijnen te tonen na twee dagen van Israëlisch offensief.

Een Palestijnse vrouw staat voor een huis dat vannacht beschadigd raakte bij bombardementen afgevuurd vanuit Israël. Foto Reuters/Suhaib Salem

De Egyptische premier Hisham Kandil is vanochtend in de Gazastrook om solidariteit met de Palestijnen te tonen na twee dagen van Israëlisch offensief. Hij roept de wereld op actie te ondernemen tegen deze aanvallen.

Hij stelt dat Egypte “haar inspanningen zal intensiveren om de agressie in Gaza te stoppen.” Hij hoopt daarbij vanuit de rest van de wereld hulp te krijgen, meldt persbureau AFP.

Israël heeft vanochtend toegezegd alle militaire activiteiten op te schorten zolang Kandil in het gebied is, mits Hamas tegelijkertijd ook de wapens neerlegt. Toch worden er vanuit Gaza nog steeds raketten afgevuurd, beantwoord door Israëlisch geweld, volgens het persbureau. Een woordvoerder van het Israëlische leger zou juist ontkennen dat er tijdens het bezoek geschoten is.

Ofir Gendelman, woordvoerder van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, meldt via Twitter dat Hamas het bezoek van de Egyptische premier ‘niet respecteert’ en daarmee het staakt-het-vuren verstoort:

Twitter avatar ofirgendelman Ofir Gendelman Hamas does not respect the Egyptian PM’s visit to Gaza and violates the temporary cease fire that Israel agreed to during the visit.

Gisteren werd bekend dat Kandil naar Gaza zou afreizen om daar Hamas-premier Ishmael Haniya en andere Hamasleiders te spreken. Het was vandaag de eerste keer sinds het offensief van Israël woensdag begon dat Haniya zich in het openbaar vertoonde.

Update 10.06 uur: Kandil zei tijdens zijn korte bezoek dat Egypte “er alles aan zal doen [...] om het geweld te stoppen en een wapenstilstand te bewerkstelligen”.

Israël mobiliseert zestienduizend reservisten

het Israëlische leger is vanochtend ondertussen begonnen met het mobiliseren van zestienduizend reservisten om in te zetten in de strijd tegen de gewapende troepen in Gaza. Het leger heeft toestemming om in totaal dertigduizend extra soldaten in te zetten, zo meldt een woordvoerder van de Israëlische strijdkrachten tegenover persbureau AFP.

Afgelopen nacht heeft de luchtmacht van Israël doelen in Gaza gebombardeerd, onduidelijk is nog of daar slachtoffers bij vielen. Het leger zegt sinds woensdag ongeveer 450 raketten te hebben afgevuurd, waarbij meer dan 340 doelen geraakt zijn.

    • Peter Zantingh