Egypte intensiveert werk aan bestand

Tijdens een luchtalarm zitten Israëliërs in Nitzan bij de stad Ashdod in een rioolbuis die als schuilkelder wordt gebruikt. Foto Reuters

Bij een kort bezoek aan de Gazastrook heeft de Egyptische premier Hisham Kandil vanochtend „geïntensiveerde inspanningen” aangekondigd om een nieuw staakt-het-vuren tussen de Palestijnse organisatie Hamas en Israël te komen. Bij het Israëlische luchtoffensief en Palestijnse raketaanvallen zijn sinds woensdag zeker 21 Palestijnen en drie Israëliërs om het leven gekomen. Israël is begonnen 16.000 reservisten te mobiliseren in wat een aanwijzing kan zijn van een komend grondoffensief.

Ook de Franse president François Hollande probeert een escalatie van het geweld in het gebied te voorkomen. Premier Jean-François Ayrault zei gisteren dat Hollande contact heeft opgenomen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en met internationale leiders, onder wie de Egyptische president Mohammed Morsi. Terwijl de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zich vierkant achter Israël hebben opgesteld, heeft Frankrijk geen schuldige aangewezen. Ayroult zei gisteren dat de huidige escalatie „gevaarlijk is voor de veiligheid van Israël en zijn volk en voor die van het Palestijnse volk”.

Israël heeft gezegd dat het contact onderhoudt met het Egyptische ministerie van Defensie. „Dat kan het kanaal zijn waarlangs een staakt-het-vuren wordt bereikt”, zei de Israëlische vicepremier Moshe Yaalon. Maar minister van Defensie Ehud Barak suggereerde gisteren dat de legeroperatie wel enige tijd kan duren: „dit is pas het begin”, zei hij.

Sinds Israël het offensief woensdag begon met de liquidatie van Hamascommandant Ahmed Jabari, heeft het volgens zijn bekendmakingen meer dan 340 doelen in de Gazastrook geraakt. Hamas en andere groepen hebben vanuit de Gazastrook ongeveer 450 raketten op Israël afgeschoten. Voor het eerst zijn daarbij gisteren twee raketten neergekomen in de regio van Tel Aviv. Volgens de politie werd daarbij geen schade aangericht. Maar ze vormden een schok voor de Israëliërs die tot dusverre dachten dat ze buiten het bereik van de Palestijnse raketten woonden. (Reuters, AP, AFP)