‘Een op de vijf rijscholen werkt zwart’

Een op de vijf rijscholen werkt wel eens zwart, schrijft het AD vandaag. Foto ANP / Koen Suyk

Een op de vijf rijscholen werkt zwart. Bij twintig procent klopt het aantal aangevraagde examens namelijk niet met het aantal lessen dat is gegeven. De verschillen tussen het aantal ingekochte praktijkexamens bij het CBR en de opgegeven omzet die daarbij hoort zijn vaak groot.

Dat zegt een woordvoerder van de Belastingdienst vandaag in het AD.

In een brief aan de ruim zesduizend rijschoolhouders in Nederland schrijft de Belastingdienst dat er gemakkelijk een foutje gemaakt kan worden, bijvoorbeeld omdat de instructeurs veel onderweg zijn, veel verschillende afspraken hebben en vaak contant afrekenen. Daarom worden ze sinds deze week scherper in de gaten gehouden.

De Belastingdienst heeft een rekensom gegeven waarmee de rijschoolhouders zelf kunnen controleren of er iets niet klopt. Als dat het geval is en ze zich zelf melden, valt de boete lager uit dan wanneer ze worden betrapt.

Het hoeft namelijk niet per se opzet te zijn: “Een instructeur is niet altijd een goede ondernemer”, zegt een woordvoerder van branchevereniging Bovag in de krant. Hij zegt blij te zijn met de extra controle. Ondernemers die geen premies afdragen, zouden de markt verpesten.

    • Peter Zantingh