Dit moet je zien op Crossing Border

NLD-20031112-DEN HAAG: Dezoriental woensdag tijdens de opening van van het Crossing Border Festival in de de Koninklijke schouwburg in Den Haag. ANP FOTO/JUAN VRIJDAG De band Dezoriental tijdens het Crossing Borderfestival enkele jaren geleden. Foto ANP / Juan Vrijdag

Het muziek- en literatuurfestival Crossing Border in Den Haag is twee dagen geleden van start gegaan, maar op vrijdag en zaterdag zijn de avonden goed gevuld met acts uit binnen- en buitenland. Enkele tips van NRC Handelsblad op een rij.

Daughter

http://youtu.be/q09_o7KsBj4
Elena Tonra alias Daughter uit Londen heeft een statige folkstem. De minimale bezetting biedt een optimale opbrengst, met broeierig solerende gitaarlijnen die doen denken aan de slaapkamerschoonheid van The XX.

Vanavond te bewonderen in het Nationaal Toneel om 20.30 uur.

Anne Soldaat

Anne Soldaat was onderdeel van de gitaarband Daryll-Ann, speelt in de band van Tim Knol en presenteerde onlangs zijn derde solo-album. Melodisch vernuft, harmonische perfectie en onverbeterlijk gitaarspel.

Vanavond treedt Soldaat op in het gebouw van het Nationaal Toneel om 21.40 uur.

Shalom Auslander

In het bovenstaande filmpje maakt Shalom Auslander (1970) op ludieke wijze reclame voor zijn onlangs verschenen boek ‘Anne Frank leeft en woont op zolder’. Vijf jaar geleden vestigde hij zijn reputatie met zijn geestige Klaaglied van een voorhuid: “een profane, woedende roman”, volgens het NRC Handelsblad.

Vanavond is Auslander te zien in de Koninklijke Schouwburg om 21.30 uur.

Toy

Vijfmansformatie rond zanger Tom Dougall uit Londen weeft gestroomlijnde drums en sirene-achtige gitaren tot prachtige psychedelica waarin Dougalls zang koeltjes opklinkt als een beek in duister loof.

Zaterdag, om 19.00 uur in het Nationaal Toneel.

Arjen Duinker

De energieke dichter Arjen Duinker (1956) schrijft gulle, opwekkende gedichten, die even raadselachtig als motiverend zijn: “Hier heb je de sleutels/ Ja ik begin aan een prijsvraag/ Laten we op pad gaan/ Laten we een duet zingen.”

Zaterdag om 20.30 uur in het Nationaal Toneel

First Aid Kit

De twee Zweedse zusjes Johanna en Klara Söderberg vormen samen First Aid Kit. Met zinderende stemmen, akoestische gitaren, een liefde voor oude country-helden als Gram Parsons en Emmylou Harris. Tezamen levert het een bedwelmend geheel op.

Zaterdag om 21.00 uur in de Koninklijke Schouwburg.

    • Jeannine Julen