Trouw uitgeroepen tot ‘Europese Krant van het jaar’

Trouw heeft samen met de Belgische krant De Tijd de European Newspaper Award voor beste landelijke krant gewonnen, een jaarlijkse prijs. De jury roemt Trouw om de bijlage de Verdieping en de twee nieuwe bijlagen die dit jaar zijn ontwikkeld: Tijd en Letter & Geest.

In Tijd gaat de krant dieper in op het dagelijkse nieuws. Het resultaat is volgens de jury een soort dagelijks week-nieuwsblad. Dit jaar waren er 232 inzendingen uit 25 landen. Trouw won de prijs een keer eerder, elf jaar geleden.

In de krant zelf noemt jurylid Walter Jensen, chef vormgeving van het Noorse Bergens Tidende, de opmaak ‘helder en degelijk:

“Ik begreep niet wat er stond, maar wilde er direct meer van weten.”

De prijs is veertien jaar geleden opgezet door de Duitse krantenontwerper Norbert Küpper. Hij stelt dat vooral de bijlagen de jury hebben overtuigd:

“In Nederland is de Verdieping misschien niet nieuw, maar internationaal komt de trend om dagelijks in te zoomen achter het nieuws net op gang. Juist nu men voor korte berichtgeving op internet kijkt, begint het dagblad steeds meer dé plek te worden voor lange verdiepende verhalen.”

    • Annemarie Coevert