CPB maakt koopkrachtcijfers bekend, rechtszaak RTL van de baan

DEN HAAG - VVD en PvdA hebben hun regeerakkoord aangepast. De inkomensafhankelijke zorgpremie is geschrapt en in ruil daarvoor zijn aanpassingen in het belastingstelsel gedaan. ANP COPYRIGHT LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - VVD en PvdA hebben hun regeerakkoord aangepast. De inkomensafhankelijke zorgpremie is geschrapt en in ruil daarvoor zijn aanpassingen in het belastingstelsel gedaan. ANP COPYRIGHT LEX VAN LIESHOUT CPB maakt de koopkrachtcijfers op verzoek van RTL Nieuws openbaar. Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Centraal Planbureau (CPB) maakt op verzoek van RTL Nieuws vandaag alle koopkrachtcijfers over het regeerakkoord openbaar. Daarmee is ook direct de rechtszaak van RTL Nieuws tegen de ministeries van Algemene Zaken en Economische Zaken van de baan, meldt de zender.

“Wij zijn blij dat straks iedereen precies kan zien wat de mogelijke effecten van het regeerakkoord op zijn of haar beurs zijn”, zegt adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein in reactie op het nieuws. Ook zegt hij:

“RTL Nieuws vindt het onbestaanbaar dat het ministerie van Algemene Zaken zich eerst in alle bochten wringt om die feiten achter te houden. In goed overleg met het CPB zijn we er nu uitgekomen.”

Pieter Klein op Twitter:

Twitter avatar pieterkleinrtl pieter klein Het duurt ff, maar kennelijk stort het land niet in bij openbaarheid…
http://t.co/cQcEGgGe #rutte2 #koopkracht# #wob #rtlnieuws

RTL Nieuws diende twee weken geleden een Wob-verzoek in om alle documenten, inclusief de doorrekeningen door het Centraal Planbureau en de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Volksgezondheid, boven tafel te krijgen. Dit verzoek werd niet gehonoreerd, waarna de zender naar de rechter stapte. Het ministerie van Algemene Zaken beweerde echter dat het opvragen van die cijfers door het ministerie al was gedaan voor het kort geding werd aangespannen, maar dat was volgens Klein een ‘aperte leugen’.

CPB-cijfers vanmiddag op de site

De rechter gaf een week geleden aan dat RTL de cijfers niet direct zou ontvangen. De twee partijen, RTL Nieuws en het ministerie van Algemene Zaken, moesten eerst met elkaar in gesprek, vond de rechter. Het kort geding zou op 21 november worden vervolgd.

De cijfers die het CPB openbaar maakt, slaan op de koopkrachtgevolgen van het aangepaste regeerakkoord. Het betreft de onderbouwing van de zogeheten ‘koopkrachtwolken’, de inkomensgevolgen per categorie huishoudens, aldus RTL Nieuws. Aan het eind van de middag zullen de cijfers gepubliceerd worden op RTLNieuws.nl.

    • Jeannine Julen