Corporaties willen 15.000 woningen van Vestia kopen

De vereniging van woningcorporaties, Aedes, heeft het noodlijdende Vestia een aanbod gedaan 15.000 woningen te kopen via een nog op te richten investeringsfonds. De verkoop moet de schulden van Vestia verlichten en de noodsteun van 700 miljoen euro die andere corporaties moeten geven verkleinen. Aedes-voorzitter Marc Calon en een woordvoerder van Vestia bevestigen het aanbod.

De beoogde verkoop gaat om 15.000 woningen buiten de Randstad. Vestia zou zich in het plan terugtrekken in de steden Rotterdam en Den Haag waar de corporatie de meeste woningen heeft. In totaal wil Vestia in tien jaar 15.000 van de circa 90.000 woningen verkopen om haar schulden te kunnen afbetalen.

Vestia kwam in nood door speculatie met een portefeuille risicovolle renteverzekeringen (derivaten) van bijna 23 miljard euro. De kasbeheerder en een tussenpersoon worden verdacht van fraude. Vestia moet zakenbanken een afkoopsom van 1.300 miljoen euro betalen, de corporatiesector moet daarbij 700 miljoen euro aan ‘saneringssteun’ geven.

Vestia overweegt het plan van Aedes. Als het plan het zou halen, moet Vestia alsnog meer woningen verkopen. Aedes zal niet de 70 procent van de woz-waarde voor de panden bieden, waar Vestia om vraagt.

Op het Aedes-congres werd gisteren besloten dat een werkgroep een reddingsplan voor Vestia gaat maken. Die werkgroep zal overleggen met minister Stef Blok (Wonen) en de financiële toezichthouders. Vijf corporaties zagen af van het indienen van een motie om Vestia te ontmantelen en het onroerend goed te verkopen voor de helft van de woz-waarde.