Congresleiders VS : vertrouwen in bereiken akkoord ‘fiscal cliff’

Senate Majority Leader Harry Reid of Nev., second from left, accompanied by, from left, House Minority Leader Nancy Pelosi of Calif., House Speaker John Boehner of Ohio and Senate Minority Leader Mitch McConnell of Ky., gestures as he speaks to reporters outside the White House in Washington, Friday, Nov. 16, 2012, following a meeting with President Barack Obama to discuss the economy and the deficit. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
Senate Majority Leader Harry Reid of Nev., second from left, accompanied by, from left, House Minority Leader Nancy Pelosi of Calif., House Speaker John Boehner of Ohio and Senate Minority Leader Mitch McConnell of Ky., gestures as he speaks to reporters outside the White House in Washington, Friday, Nov. 16, 2012, following a meeting with President Barack Obama to discuss the economy and the deficit. (AP Photo/Jacquelyn Martin) De Congresleiders staan de Amerikaanse pers te woord. Foto AP / Jacquelyn Martin

De leiders van het Amerikaanse Congres hebben er vertrouwen in een akkoord te kunnen sluiten met Obama over de zogenoemde begrotingsafgrond (fiscal cliff). Vandaag ging de president voor het eerst met de leiders in gesprek over hoe de Verenigde Staten rigoureuze belastingverhogingen en bezuinigingen kunnen voorkomen.

“Ik geloof dat we hiertoe in staat zijn”, zei John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden na het gesprek met Obama. Ook de woordvoerder van het Witte Huis bevestigde de positieve geluiden voortkomend uit het gesprek tussen de leiders. Volgens Jay Carney willen de gesprekspartners “alles in het werk stellen om tot een oplossing te komen”.

Wat houdt die zogenoemde fiscal cliff eigenlijk in?

Begin volgend jaar gaan er in de Verenigde Staten een groot aantal maatregelen automatisch van start om het enorme begrotingstekort van het land te dichten. Deze maatregelen zorgen ervoor dat dit tekort met maar liefst vijf procent van het bruto binnenlands product (bbp) teruggedrongen wordt. Economieredacteur Maarten Schinkel vandaag in de krant:

“Op het eerste gezicht lijkt dat goed nieuws: het begrotingstekort is nog steeds zeer hoog, en zal in 2013 bij ongewijzigd beleid meer dan 8 procent van het bbp bedragen. Maar de manier waarop deze rigoureuze begrotingssanering plaatsvindt is veel te snel en te direct. Als er niets gebeurt, zo stelt het onpartijdige Amerikaanse Congressional Budget Office, dan stort de begrotingssanering de VS subiet in een recessie.”

‘Er is geen tijd meer voor uitstel’

Harry Reid, de voorzitter van de Democratische meerderheid in het Senaat, stelde dat het nog zeker tot eind december kan duren eer er een oplossing is gevonden. Wel benadrukt hij dat het zaak is zo snel mogelijk te handelen. Reid:

“Er is geen tijd voor uitstel. We moeten dit nu doen en we voelen ons op ons gemak bij elkaar.”

Vanmiddag schreef Schinkel dat het het meest waarschijnlijk is dat de Congresleiders en Obama een tijdelijke maatregel zullen treffen om de klap van 1 januari uit te stellen, waarna een compromis volgt in de eerste helft van 2013. Schinkel:

“Maar voor het zover is zal de zaak behoorlijk op de spits worden gedreven. De zomer van 2011 toonde dat het Congres zeer ver kan gaan: de begrotingsslag droeg er destijds toe bij dat kredietagent Standard & Poor’s de VS zijn AAA-status ontnam. Alleen al het vertrouwenseffect van een herhaling van die veldslag kan slecht zijn voor de economie. En voor de financiële markten.”