‘Congo’ wint prijs in Duitsland

Het omslag van 'Kongo. Ein Geschichte'

David Van Reybrouck heeft voor zijn boek Congo de Duitse NDR Kultur Sachbuchpreis gewonnen, voor het beste non-fictieboek van 2012. Op dinsdag 20 november ontvangt hij de prijs, een geldbedrag van €15.000, tijdens een feestelijk gala in Hannover.

De Duitse vertaling van Congo, die dit voorjaar verscheen bij Suhrkamp Verlag, is in Duitsland een vergelijkbaar succes als in Nederland: inmiddels is de vierde druk verschenen. Het werd verkozen tot boek van het jaar door het historische tijdschrift Damals en kreeg een lovende recensie in Der Spiegel. ‘Zoals In Europa van Geert Mak of Barbara Tuchmans Der ferne Spiegel is Kongo een zeldzaam geval van een historische studie die levendig vertelde geschiedenissen verbindt met de analyse van het verleden - zonder dat het daarmee afglijdt naar het onnodig anekdotische of minzame, maar juist informatie en analyse op een opzwepende manier presenteert,’ schreef de Spiegel-criticus.

In Nederland werd Congo, een geschiedenis al bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2010, de Jan Greshoffprijs 2010 en de AKO Literatuurprijs 2010. ‘Van Reybrouck bedrijft geschiedenis met literaire en journalistieke technieken, hij laat zoveel mogelijk stemmen doorklinken. Zijn boek leent zich niet voor het trekken van gemakkelijke conclusies,’ schreef NRC Handelsblad destijds.

    • Thomas de Veen