CIA-onderzoek in affaire Petraeus

De CIA gaat onderzoeken of David Petraeus, de directeur van de inlichtingendienst die vorige week aftrad in verband met een buitenechtelijke affaire, zijn positie misbruikt heeft om de verhouding met zijn biograaf Paula Broadwell te vergemakkelijken. De inspecteur-generaal van de dienst zal met name bekijken of Petraeus een extra beroep heeft gedaan op zijn beveiligers en meer privévliegtuigen en hotels heeft gedeclareerd.

Ondanks zijn aftreden verschijnt Petraeus vandaag toch in een besloten zitting in het Congres om vragen te beantwoorden over de aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi, op 11 september. Gisteren kregen commissies van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een film te zien die onder meer was samengesteld uit beelden die een onbemand vliegtuigje maakte van de aanval. De Republikeinen verwijten de regering dat zij er in de eerste dagen na het incident onjuiste informatie over verspreidde. Met name VN-ambassadeur Susan Rice wordt daarom bekritiseerd. Enkele senatoren hebben laten weten dat zij haar niet kunnen steunen mocht president Obama haar voordragen als minister van Buitenlandse Zaken.

Petraeus gaf gisteren zijn eerste interview sinds zijn aftreden. Tegen CNN zei hij dat hij nooit geheime informatie aan Broadwell heeft gegeven en dat zijn aftreden niets te maken had met ‘Benghazi’, maar alleen met de buitenechtelijke affaire.

Paula Broadwell blijkt een iets minder succesvolle loopbaan te hebben gehad dan ze zelf graag beweerde. Zo moest ze haar onderzoek aan Harvard staken omdat het onder de maat was – waarna ze haar proefschrift-in-wording omwerkte tot Petraeus-biografie. In 2009 benaderde ze benaderde ze een aantal specialisten op het gebied van bestrijding van opstanden met het onjuiste verhaal dat de toenmalige bevelhebber van de troepen in Afghanistan, generaal McChrystal, haar gevraagd had een groep experts samen te stellen om de strategie van de oorlog tegen het licht te houden. (AP, Reuters)