‘Belgische schaatsers staan open voor andere ideeën’

Bart Veldkamp gaat als technisch adviseur werken met de Belgische schaatsers. Naast topper Swings zijn er kansen bij de ploegachtervolging.

Gisteravond keerde Bart Veldkamp terug uit het Zwitserse Davos, waar hij sinds een paar weken werkt als consultant voor de plaatselijke ijshockeyclub. En vanmorgen om negen uur stapte hij in Heerenveen het ijs van Thialf op voor de laatste training voorafgaand aan de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen. De olympisch kampioen op de tien kilometer van 1992 is na zijn afscheid bij de TVM-ploeg snel terug in de schaatswereld, als technisch adviseur van de Belgische ploeg rond kopman Bart Swings. „Dit vind ik gewoon leuk om te doen”, zegt Veldkamp. „Bovendien past het in mijn plannen om mezelf te ontwikkelen als consultancy coach.”

Hoe kom je vlak voor de eerste wedstrijd bij de Belgen terecht?

„Er waren al langer grootse plannen, maar dat kwam nog niet rond met de sponsoren. Nu ga ik hier op consultancy basis aan de slag, voor twintig tot dertig dagen per jaar. Ik combineer het met mijn activiteiten in het ijshockey in Davos, of met het geven van lezingen en clinics zoals laatst in Rusland.”

Wat ga je doen bij de Belgen?

„De bedoeling is dat ik vooral technische adviezen ga geven. Er is best wat potentie in het Belgische schaatsen. Bart Swings is een hele goede atleet. Maar ook zijn broer Maarten, Wannes van Praet en Ferre Spruyt doen het steeds beter. De bedoeling is om met de rest dichter naar het niveau van Bart toe te werken en dan een ploeg neer te zetten op de achtervolging. Maar de niveauverschillen zijn onderling best groot. Dit jaar moeten we vooral veel ervaring gaan opdoen, volgend jaar zijn de Spelen in Sotsji. Maar waarschijnlijk is het realistischer om te kijken naar de Spelen van over vijf jaar.”

Hoe goed is Bart Swings?

„Hij zou op de ploegachtervolging zo meekunnen met het Nederlandse team. Deze zomer heeft hij zich volledig op het inlinen gericht, met drie wereldtitels als resultaat. Die jongen is pas 21 jaar, maar benadert zijn sport op zeer hoog niveau, ook qua voeding en zijn hele manier van leven. Nu zal hij zich in de aanloop naar Sotsji meer en meer op het schaatsen richten, ook daarin heeft hij al het een en ander laten zien.”

Wat kun je hem nog leren?

„Nu moet ik even oppassen wat ik zeg. Nederlanders zijn sowieso vaak een beetje arrogant ten opzichte van de Belgen, in het schaatsen helemaal. Wij hebben die sport zogenaamd uitgevonden. Maar ik heb als coach al eerder veel geleerd in Amerika [waar Veldkamp in 2008 en 2009 bondscoach was]. Ik zie hoe de Belgische schaatsers worden ondersteund vanuit universiteiten. Dat is echt van hoog niveau. Daarbij staan ze open voor andere ideeën. Met zulke enthousiaste topsporters is het voor een coach ook leuk werken.”

    • Maarten Scholten