Basketballers: ludieke acties tegen stoppen mannenteam

De spelers van de Dutch Basketball League (eredivisie) gaan komend weekeinde ludieke acties voeren tegen het besluit van het bondsbestuur om de komende twee jaar de activiteiten van het nationale mannenteam te stoppen. Ook de mannenselectie voor spelers onder de twintig jaar wordt voor twee jaar opgeheven. Met de maatregel wil het bestuur acute financiële problemen van de bond oplossen.

De spelers uit het nationale team hebben belangenorganisatie NL Sporter ingeschakeld om het besluit aan te vechten. International Kees Akerboom junior, speler van EiffelTowers in Den Bosch, moest het nieuws over de opheffing van de selectie via zijn team vernemen. „Tekenend voor de situatie bij de bond”, zei hij tegen Omroep Brabant.

De basketbalbond is financieel in problemen gekomen door onvoorziene uitgaven voor de Nederlandse rolstoelbasketbalsters die op de Paralympics in Londen brons behaalden. Ook de kosten van de WK vrouwen onder de 17, dit jaar in Amsterdam, zijn hoger uitgevallen dan begroot, zegt een woordvoerder van de basketbalbond.

Naast het tijdelijk opheffen van de mannenselecties denkt het bestuur de financiële problemen op te lossen met bezuinigingen op personeel en een contributieverhoging. De maatregelen komen 24 november aan de orde op de algemene ledenvergadering van de bond.

De spelers hopen dan het bestuur op andere gedachten te brengen. Oud-basketballer en bestuurslid van NL Sporter Sander van Holst: „We willen naar andere opties kijken om het Nederlands team te redden.”

Het bondsbestuur heeft ervoor gekozen de vrouwenselecties in tact te laten vanwege hun sportieve perspectief. Op basis van de resultaten op internationale toernooien en de prestaties van de meisjesselecties is kwalificatie voor de Spelen van Rio in 2016 kansrijk, aldus de woordvoerder. Dat vooruitzicht is er vooralsnog niet voor de mannenploeg, die in Europa in de B-divisie uitkomt.