Automobilisten staan minder lang in file - in totaal 54 miljoen uur

De onderzoekers verwachten dat het aantal files ook volgend jaar daalt. Foto ANP / Robin Utrecht

Automobilisten waren vorig jaar bij elkaar 54 miljoen uur kwijt aan stilstaan of langzaam rijden op de snelweg. Dat is achttien procent minder dan een jaar eerder, terwijl het verkeer juist toenam. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, meldt Novum.

Het tijdverlies door files en vertraging nam volgens de onderzoekers onder meer af door de aanleg van spitsstroken en de verbreding van wegen. Ze verwachten dat het aantal files ook volgend jaar daalt. Daarna nemen de files waarschijnlijk weer toe, omdat de economie naar verwachting weer aantrekt.

Uit het onderzoek bleek verder dat Nederlanders steeds vaker alleen in de auto rijden. Het aantal kilometers dat ze op de passagiersstoel of achterbank van een auto afleggen, is de afgelopen elf jaar met negen procent gedaald. Dat komt doordat steeds meer huishoudens meerdere auto’s hebben. Vooral onder vrouwen is het autobezit toegenomen.

    • Lex Boon