Asielzoekers tentenkamp gaan niet in op ‘handreiking’ Teeven

Uitgeprocedeerde asielzoekers in Osdorp. Foto ANP/Marcel Antonisse

De uitgeprocedeerde asielzoekers die momenteel nog in een tentenkamp in Amsterdam verblijven weigeren in te gaan op het aanbod van staatssecretaris Teeven van Justitie. Gisteren gaf hij aan dat mensen die meewerken aan hun uitzetting kunnen rekenen op een maand onderdak.

Een woordvoerder van de asielzoekers noemt het aanbod tegenover de NOS “een handreiking van niets”. Elke uitgeprocedeerde asielzoeker heeft namelijk recht op een maand onderdak.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen, waarin asielzoekers protesteren tegen hun uitzetting. Begin oktober overnachtten er nog 38 mensen, een paar weken later waren dat er zestig en eind oktober 93. Momenteel ligt het aantal rond de tachtig.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan liet vorige week weten van plan te zijn de demonstratie van de uitgeprocedeerde asielzoekers te beëindigen. Over hoe dat moet gaan gebeuren, beraadt hij zich nog. De situatie heeft volgens de burgemeester “zijn grenzen bereikt”.