Arme dieren

Veel geruzie over wie de klos moet zijn in de plannen van Rutte II. Maar waarom er moet worden bezuinigd heeft nog niemand duidelijk gemaakt. Dat is ook eigenlijk niet uit te leggen. Nederland kan op de obligatiemarkten gratis geld lenen. Wat in het Zuiden wordt bezuinigd, zou in landen als Nederland en Duitsland juist extra moeten worden uitgegeven. We bezuinigen de Europese economie helemaal aan gort.

Het is vreemd dat juist de PvdA meegaat in het leeghoofdige bezuinigingsmantra van de VVD. Wouter Bos had een paar jaar geleden nog de mond vol van ‘anticyclisch begroten’: de overheid moet bezuinigen als de schatkist uitpuilt en juist geld rondstrooien als de economie het laat afweten. Ook Ronald Plasterk voerde campagne met het idee dat de economie niet moet worden kapot bezuinigd. En dan nu 16 miljard minder uitgeven, zolang ‘de zwaarste lasten maar op de sterkste schouders terechtkomen’. Nou ja, tenzij De Telegraaf ertegen protesteert.

Bezuinigen doet pijn. En pijn is een prikkel die we liever vermijden. Kiezers lopen weg van wie ze pijn doet. De VVD is in de peilingen 14 zetels kwijtgeraakt, en de PvdA 8. Niet zo verwonderlijk. Maar wel heel primitief.

Mijn hond had van de week ook pijn. Hij had een oorontsteking. Iedere keer als je zijn oor aanraakte, jankte hij het uit. Toch wist hij een cognitieve vaardigheid op te brengen die menig VVD- en PvdA-kiezer blijkbaar ontbeert. Hij kwam telkens met zijn pijnlijke oor naar me toe, en legde zijn hoofd in mijn schoot. Hij wilde dat ik zijn oor masseerde. Hij wist dat het pijn ging doen. Maar hij wist blijkbaar ook dat hij door de massage van een akelig vol gevoel in zijn oor zou worden verlost (ik bespaar u hier de details). Geduldig onderging hij het kneden van zijn oorschelp. Af en toe piepte hij wat, maar hij hield vol. En steeds kwam hij weer terug voor een nieuwe behandeling. Ook al deed het pijn.

Er wordt wel beweerd dat dieren handelen op basis van primitieve instincten en reflexen. En dat alleen de mens die opzij kan zetten voor een hoger doel. Evidente flauwekul. Ik zie geen hoger doel in de bezuinigingsdrift van de VVD. Een pavlovreflex. Het gezwabber van de PvdA getuigt ook niet bepaald van langetermijnvisie. En let op, die zielig piepende kiezer – die zich nu ‘verraden’ voelt – vult over een paar jaar gewoon zijn stembiljet weer in.

Kiezers en politici, ze hebben minder visie dan een mol en nog niet het geheugen van een goudvis. En aan de zelfbeheersing van mijn hond kunnen ze niet tippen.

    • Victor Lamme