Amsterdam geeft asielzoekers tentenkamp nog één week

Een asielzoeker in het asielzoekerstentenkamp aan de Notweg in Amsterdam Osdorp. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De bewoners van het tentenkamp aan de Notweg in Amsterdam krijgen nog een week van burgemeester Van der Laan. Uiterlijk volgende week vrijdag moet het kamp opgedoekt zijn. Dat heeft Van der Laan aan de asielzoekers via een brief aan hun advocaten(pdf) laten weten.

Volgens Van der Laan moet het tentenkamp worden afgebroken omdat het kamp in grootte is toegenomen, de buurt te veel overlast ondervindt en omdat er zorgen zijn over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de asielzoekers. Van der Laan:

“Ik heb al meermalen aangegeven dat ik het tentenkamp niet voor onbepaalde tijd kan toestaan en ik zie dat de situatie op de Notweg zijn grenzen heeft bereikt.”

Als de asielzoekers niet voor volgende week vrijdag zeven uur ‘s ochtends weg zijn zal het kamp worden ontruimd. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan liet vorige week al weten van plan te zijn de demonstratie van de uitgeprocedeerde asielzoekers te beëindigen.

Asielzoekers gaan niet in op aanbod Teeven

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven bood de uitgeprocedeerde vluchtelingen deze week maximaal dertig dagen opvang aan, als zij mee werken aan terugkeer naar het land van afkomst. Daar gingen de asielzoekers niet op in. Van der Laan gaat er van uit dat deze mensen zelf zullen voorzien in onderdak.

“Hoewel ik er in beginsel van uit ga dat de mensen die geen gebruik maken van het aanbod van de staatssecretaris zelf zullen voorzien in onderdak, zal ik mij, voor die groep die daarin niet slaagt, inspannen om een humane oplossing te zoeken. Dit zou kunnen resulteren in tijdelijke opvang voor een herstelperiode van maximaal 30 dagen in een gemeentelijke dak- en thuislozenopvang.”

Dat aanbod geldt volgens Van der Laan alleen voor de 88 personen die op dit moment in het kamp overnachten.

    • Lex Boon