Alles veilig in het moskee-internaat, zegt de wethouder

ROTTERDAM - Een fotoserie over een moslim Internaat in Rotterdam waar 30 jonge moslims wonen en leren boven een moskee. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE

De moskee-internaten in Rotterdam „waren, zijn en blijven brandveilig”. Dat zei wethouder Karakus (Wonen, PvdA) gisteren tegen de gemeenteraad, in een spoeddebat over de moskee-internaten. „Er is niets aan de hand met deze gebouwen”, zei hij.

Ook het internaat in de Fatih moskee, waarover NRC Weekend afgelopen zaterdag meldde dat het jarenlang niet voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften, was volgens de Rotterdamse wethouder de afgelopen jaren geheel brandveilig.

In de Fatih moskee in Rotterdam-Zuid zit sinds 1998 een moskee-internaat. Er wonen doordeweeks zo’n vijftig meisjes. De moskee heeft al jaren geen vergunning om deze kinderen er te laten overnachten. In een mail aan NRC schreef de deelgemeente Feijenoord dat het internaat pas sinds drie maanden „formeel brandveilig voor de logeerfunctie” is. Ook uit documenten van onder meer de stadsdiensten die toezicht houden op brandveiligheid, blijkt dat er wel degelijk regelmatig sprake was van brandonveilige situaties in de internaten. Enkele documenten zijn te lezen op nrc.nl.

Karakus kwam in de raad ook terug op een eerdere uitspraak dat hij tot de zomer van 2011 niet wist van het bestaan van het internaat in de Fatih moskee. „Ja, we wisten het”, zei hij. „Maar het pand was wel veilig, en daar ging het mij om.”

De wethouder sprak zichzelf de afgelopen dagen meerdere malen tegen in wat hij over het internaat wist. Voorafgaand aan de publicatie zaterdag in NRC bestreed hij niet dat hij al in 2008 wist dat er in de Polderstraat een internaat zat en er problemen waren met de brandveiligheid. In een telefoongesprek zondag zei Karakus opnieuw al jaren van het bestaan van het internaat op de hoogte te zijn. Later belde hij terug: hij had zich vergist. Pas sinds de zomer van 2011 wist hij van het bestaan van het internaat én problemen met de brandveiligheid.

Nu zegt hij dat het internaat nooit brandonveilig is geweest. Volgens oud-deelgemeentevoorzitter Oudshoorn van Feijenoord wist Karakus in 2008 al van de kwestie. Volgens raadslid Leo de Kleijn (SP) bestaat het beeld „dat het college er een dikke wollen deken overheen probeert te gooien”.

Het raadsdebat ging verder over het gebrek aan toezicht op de internaten. VVD-gemeenteraadslid Van de Donk verwees naar het „honden- en kattenbesluit” en regels waaraan zelfs dierenpensions zich moeten houden. Moskee-internaten hoeven niet aan kwaliteitsnormen te voldoen. De moskeeën zouden hebben gezegd bereid te zijn te kijken hoe toezicht op hun internaten kan worden gehouden.

    • Andreas Kouwenhoven
    • Esther Rosenberg