ABN AMRO maakt meer winst, maar wacht ‘ongunstig’ kwartaal

Een geldautomaat van ABN Amro in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. Foto NRC / Arjan de Jongh

ABN AMRO heeft het afgelopen kwartaal 302 miljoen euro winst gemaakt, meldt de bank vanochtend. Toch verwacht ABN dat het komende kwartaal ‘ongunstig’ uitpakt door de slechte economische omstandigheden. De bank zal moeten afboeken op slechte leningen.

In de eerste negen maanden van dit jaar steeg de winst dankzij kostenbesparingen met bijna dertig procent en maakte ABN AMRO een miljard euro winst.
Vorig jaar was dat in dezelfde periode nog 810 miljoen euro. Exclusief kosten voor de afscheiding en integratie van Fortis-onderdelen kwam de winst 22 procent hoger uit op 1,2 miljard euro.

Inkomen gedaald door zwakke economie

De kosten-inkomstenratio van ABN AMRO daalde van 63 naar 59 procent. De lagere kosten plus een gedaald bedrag aan afschrijvingen droegen aan de winststijging bij. De bank waarschuwt wel dat een meevaller op de Griekse afschrijvingen het beeld van de afschrijvingen vertroebelen. “Exclusief de impact van de Griekse afschrijvingen is de trend in afschrijvingen opwaarts”, waarschuwt topman Gerrit Zalm. De afboekingen stegen met 81 procent.

ABN AMRO zag het operationele inkomen in de eerste negen maanden door de zwakke economie met vijf procent dalen tot 5,6 miljard euro. De bank haalt 83 procent van de inkomsten uit Nederland. De rente-inkomsten daalden met een procent, terwijl de commissiekosten zestien procent lager uitkwamen.

Zalm noemt de eerste negen maanden van het jaar ‘bevredigend’. Het vooruitzicht voor het vierde kwartaal ziet er echter niet goed uit, waarschuwt hij. Naast de afboekingen op leningen komt dat door de Nederlandse bankenbelasting van 112 miljoen euro en de kosten van de fusie tussen de pensioenfondsen van ABN AMRO en Fortis.

    • Annemarie Coevert