Zweven over de landkaart

wereldArifa – Anatolian Alchemy ****

Alchemisten willen goud maken, op Anatolion Alchemy probeert Arifa het met een klarinet, een ud, een piano, percussie en een laptop. De groep komt een heel eind. Elke luistersessie levert nieuwe informatie op. De bandleden uit Nederland, Roemenië, Turkije en Duitsland vlechten mystieke landschappen uit hun muziektradities. Dat doen ze nog zelfverzekerder dan op hun debuut dat twee jaar geleden met veel lof werd onthaald.

Pianist Franz von Chossy vervangt kanunspeler Osama Abdulrasol; de Irakese snaren zijn dus verruild voor Duitse toetsen. Ook de zang is verdwenen op het nieuwe album. Daardoor zijn de verwijzingen naar het oosten speelser, al zweeft het geluid nog altijd over de landkaart. Arifa maakt tussenstops in Noord-Afrika, voert langs de Middellandse Zee, over het Anatolisch schiereiland, tot voorbij de Zwarte Zee.

Klarinet, ud en piano nemen om beurten de melodieën waar. Het geluid is filmisch, in een veelal laag tempo. De ‘afro-antolische percussie’ van Sjahin During krijgt niet overal de ruimte die het verdient. Hij zou kunnen afrekenen met de mythe dat oriëntaalse muziek altijd mystiek is, maar dat lijkt niet Arifa’s intentie. Mystiek hoort nu eenmaal bij alchemie.

    • Leendert van der Valk