‘Ziekenhuizen moeten meebetalen aan opleiding jonge artsen’

NLD20050530- AMSTERDAM: Ingang van het AMC (Academisch Medisch Centrum) in Amsterdam. ANP FOTO/MARCEL ANTONISSE Ingang van het AMC in Amsterdam. Foto ANP / Marcel Antonisse

Ziekenhuizen zouden de laatste twee jaar van de kostbare opleiding tot medisch specialist voor jonge artsen moeten betalen. Net als bij verpleegkundigen, legerartsen en trainees in het bedrijfsleven, zou het ziekenhuis de kosten van de opleiding deels op zich kunnen nemen voor dokters die ze willen hebben. De opleiding kost 135.000 euro per jaar en duurt zes jaar.

Dit is één van de voorstellen die de jonge medisch specialisten, verenigd in de Vereniging voor Medisch Specialisten in Opleiding (LVAG), doen nu het kabinet Rutte II de opleiding niet meer volledig wil betalen. In het regeerakkoord is een bezuiniging van 180 miljoen euro per jaar opgenomen door de vervolgopleiding tot medisch specialist te verkorten van zes tot vier jaar. In jargon heet dat ‘harmonisatie’, omdat de opleidingsduur wordt aangepast aan de allerkortste vervolgopleiding voor artsen in Europa (vier jaar). Feitelijk zal de zesjarige opleiding – die net vernieuwd is – niet worden verkort, maar wil de overheid er nog maar vier jaar voor betalen.

‘Specialisten-in-opleiding moeten zelf tien procent betalen’

Jaarlijks beginnen in Nederland ongeveer 700 afgestudeerden in de geneeskunde aan de vervolgopleiding tot cardioloog, internist, chirurg etc., die zes jaar duurt. Een half jaar geleden bleek dat ambtenaren van de departementen van Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid wilden dat de specialisten-in-opleiding zelf tien procent van de opleiding zouden betalen, ofwel 13.400 euro per jaar, zes jaar lang. Later verdienen ze ‘toch heel veel’, was de redenering.

De aio’s kwamen massaal in opstand omdat ze zich al flink in de schulden moeten steken om te studeren en zich in te kopen in een maatschap. Minister Schippers (VVD, Volksgezondheid) zegde toe hen het niet zelf te laten betalen. Nu de verkorting van de opleiding is opgenomen in het regeerakkoord, is de vraag wie de overige twee jaar wél zal betalen.

‘Ziekenhuizen moeten financiële verantwoordelijkheid nemen’

Wout van der Meij, bestuurslid van de LVAG:

“De ziekenhuizen zullen een grotere financiële verantwoordelijkheid moeten nemen voor de opleiding van hun toekomstige toppers. Dat is ook in het voordeel van de ziekenhuizen zelf.”

    • Frederiek Weeda