Woningcorporaties in geldnood door plannen van het kabinet

Rutte II wil een nieuwe verhuurdersbelasting én een maximumhuur. Een probleem voor de corporaties.

Rotterdam. Woningcorporaties kunnen de nieuwe belasting voor verhuurders „onmogelijk” betalen. Omdat het kabinet ook een nieuwe maximumhuur invoert, hebben corporaties te weinig inkomsten. Dat blijkt uit berekeningen van bijzonder hoogleraar Johan Conijn van de Universiteit van Amsterdam.

Marc Calon, voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties, heeft minister Stef Blok (Wonen, VVD) gewaarschuwd voor het „imploderen van het stelsel”. De Tweede Kamer debatteerde gisteren over de woningmarktplannen van het kabinet. In 2015 zit bijna de helft van alle corporatiewoningen in Nederland boven de maximale huur, hebben Conijn en onderzoeker Frans Schilder becijferd. Het gaat om ruim één miljoen gesubsidieerde huurwoningen. Corporaties kunnen deze huren niet meer verhogen en moeten ze mogelijk zelfs verlagen. Daardoor moeten woningcorporaties interen op hun eigen vermogen en drastisch bezuinigen, zegt Conijn. Hij vreest een volledige stop van de nieuwbouw van woningen, die al terugliep door de huizencrisis. Na volgend jaar zou er geen geld meer voor projecten zijn.

Als corporaties failliet dreigen te gaan, zijn andere corporaties verplicht om bij te springen. Zo kan er een neerwaartse spiraal in de sector ontstaan. Rutte II wil de huren verhogen met een maximum van 4,5 procent van de woz-waarde, de woningwaarde die gemeenten vaststellen. Die extra inkomsten moeten verhuurders naar de staatskas terugsluizen via de belasting. Door de beperkte ruimte voor huurverhogingen, kunnen alle 400 corporaties in totaal „slechts” 1 miljard euro extra verdienen, volgens Conijn. Dat is te weinig voor de verhuurdersbelasting, die oploopt tot 2 miljard euro in 2017. NRC