'We zijn fitter dan vroeger'

Ik heb een groot netwerk en volg de jobs op Twitter, Facebook en LinkedIn. Ik ben vrijwilliger bij Humanitas en heb bestuursfuncties bij de Wereldwinkel en bij D66 Almere, waarmee ik mijn netwerk verder hoop uit te breiden. Maar ik wil wel betaald werk hebben, ik wil niet afhankelijk worden van mijn ex-man. Ik woon nu nog in mijn oude huis, maar dat gaan we te koop zetten.

„Ik heb gewerkt bij organisatie-adviesbureaus, een advocatenkantoor, een wijnimporteur, Blijf van mijn Lijf. Mijn laatste baan eindigde na anderhalf jaar, omdat mijn contract niet werd verlengd. Tot nu toe heb ik sollicitatiegesprekken gehad voor vijf banen waarvan één me echt aansprak. Helaas werd ik het niet.

„Door de crisis zijn er weinig banen. Mijn laatste werkgever heeft me persoonlijk bij uitzendbureaus geïntroduceerd. Sommige schrijven je niet eens in. Of ze zeggen dat mijn profiel niet bij een bepaalde baan past, terwijl die baan precies overeenkomt met het laatste werk dat ik heb gedaan.

„Bij uitzendbureaus werken doorgaans wat jongere mensen die niet snappen dat vijftigers fitter zijn dan vroeger – ik ben de afgelopen drie jaar geen dag ziek geweest – en dat het handig is dat ze niet meer zwanger worden. Ze denken: die oude mensen, wat moet je ermee. Terwijl je veel ervaring hebt, kunt relativeren, dingen sneller doorziet.

„Mijn loopbaancoach helpt me niet zoals ik had verwacht. Ik dacht dat het outplacementbureau actief zou bemiddelen. Dat doen ze niet. Ze nemen door wat je sterke punten zijn, laten je zelf formuleren wat voor baan je zou willen en raden aan je eigen netwerk aan te boren.

Joke mat