VPRO stopt met Labyrint

De VPRO stopt na 2013 met het wetenschapsprogramma Labyrint op tv en radio. Ook trekt de omroep zich terug uit het multimediale platform Wetenschap 24. Bij beide initiatieven werkt de VPRO samen met de NTR. Die omroep zal wetenschap blijven behandelen. In welke vorm is nog onduidelijk.

Net als alle omroepen moet de VPRO vanaf 2014 flink bezuinigen. De omroep ondergaat daarom in 2013 een grootschalige reorganisatie en heeft naar eigen zeggen geen ruimte meer voor twee grote samenwerkingsverbanden. „We moeten 8 miljoen bezuinigen, dat doe je niet met de kaasschaaf. Er moeten keuzes worden gemaakt”, zegt een woordvoerder. VPRO en NTR werken ook samen op het gebied van geschiedenis, onder meer in het programma Andere Tijden. Die samenwerking blijft. „De VPRO heeft gekozen om de samenwerking bij Geschiedenis te laten prevaleren boven Wetenschap omdat binnen Geschiedenis een groter aantal sterke titels op meerdere platforms actief zijn”, schrijft de omroep in een interne e-mail.

Volgens de woordvoerder betekent dit niet dat de VPRO helemaal stopt met wetenschap. „We zullen de Nationale Wetenschapsquiz blijven doen en ook Tegenlicht besteedt regelmatig aandacht aan wetenschap. Mogelijk kunnen we in kleiner verband in de toekomst een nieuwe wetenschapsserie maken.”

Op Twitter reageren journalisten van de wetenschapsredactie teleurgesteld. VPRO-wetenschapsredacteur Nadine Böke schrijft: „Een half jaar geleden noemde Robbert Dijkgraaf [voorzitter van de raad van toezicht van de VPRO] wetenschap nog hét argument voor een sterke publieke omroep. Maar nu hij op Princeton zit, laat de VPRO opeens de wetenschapsredactie vallen.”