Voorkeur voor de 19de eeuw

Inez Stodel begon in 1964 bij haar vader, antiquair in Rotterdam. De kunsthandel verhuisde al snel naar Amsterdam en sinds bijna tien jaar drijft ze die samen met haar dochter Leonore van der Waals. Wat ze verkoopt? „Alles wat in een vitrine past en voornamelijk antieke juwelen.” Spiegeltjes, kastjes, doosjes, parfumflesjes, oorbellen, armbanden, colliers. Het kan oud zijn, voorchristelijk zelfs, middeleeuws, renaissance, al is dat zeldzaam, verder achttiende-eeuws, negentiende-eeuws, art nouveau, art deco, jaren vijftig – „enorm gewild” - en soms zelfs sieraden uit de jaren tachtig. Dat laatste vooral omdat de klanten het leuk vinden en om een veelzijdig aanbod te hebben.

Stodel heeft de smaak zien veranderen. „Toen ik begon kon je hier de sieraden van Lalique aan de straatstenen niet kwijt. Na de jaren zestig is dat ook in Nederland veranderd. Er zijn inmiddels over alle juwelenhuizen boeken geschreven. Van de art nouveau of art deco kun je niets meer krijgen als het in een boek beschreven staat.”

Stodel houdt ook van sieraden uit de negentiende eeuw. „Een heel interessante tijd omdat veel aan historisme wordt gedaan, goudsmeden zochten hun inspiratie in het verleden.” Denk maar aan de kerken, musea en stations van Cuypers. Ze vindt het een spannende tijd omdat de voorwerpen soms zo knap zijn gemaakt dat ze niet te onderscheiden zijn van wat echt oud is. „Die verwarring vind ik heel grappig.”

Ze laat een gouden ring zien in renaissancestijl. Centraal is een ovale, gefacetteerde, diepblauwe saffier, gevat in een krullerige, open lijst die helder lichtblauw geëmailleerd is. Links en rechts van de saffier zitten kleine diamantjes en het email is versierd met gouden en donkerblauwe streepjes. „Gemaakt door Carlo Giuliano, Napels 1831-1895. Vermoedelijk was hij in de leer bij Castellani en verhuisde in 1860 naar Londen waar hij in 1874 voor zichzelf begon. Hij maakte kopieën van sieraden uit de renaissance, maar ontwikkelde ook een eigen, herkenbare stijl. Zulk mooi lichtblauw email heb ik nog nooit gezien.”

Deze ring komt uit de collectie van de Amerikaans-Britse Judith H. Siegel die zes jaar geleden voor recordbedragen in New York is geveild. „Er zijn maar drie ringen van deze kwaliteit bekend; een met een robijn, een met een groene toermalijn en deze ring met saffier.” Opvallend vindt ze dat iedereen deze ring mooi vindt. „Van jongens van 18 tot vrouwen van 80. Vooral jongeren rennen er op af. Ik weet niet waarom.” De prijs is 39.000 euro.

Met haar deel van de markt gaat het goed, „booming”, zegt ze. „Het is een ijverige branche met actieve handelaren. De internationale koper is erg ontwikkeld. Je hoeft ze niets uit te leggen, ze weten wat ze zien. En ze zijn gewend om te kopen.”

Inl: inezstodel.com