VN erkennen ernstig falen bij strijd Sri Lanka

In ongebruikelijk harde bewoordingen verwijt een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties de volkerenorganisatie dat zij „ernstig gefaald” heeft bij het beschermen van burgers in de laatste maanden van de burgeroorlog op Sri Lanka, in 2009. VN-chef Ban Ki-moon erkende gisteren dat zijn organisatie te kort is geschoten. Hij zei dat de bevindingen van de commissie „ingrijpende gevolgen” zullen hebben voor het werk van de VN over de hele wereld.

Na 26 jaar was de oorlog tussen het leger van Sri Lanka en de opstandelingen van de Tamil Tijgers was in 2009 in een beslissende fase gekomen. In het noorden van het eiland zaten honderdduizenden Tamil-burgers klem tussen de Tijgers, die hen gebruikten als menselijk schild of dwongen mee te vechten, en het oprukkende leger dat hen met zwaar geschut bestookte.

De Verenigde Naties hadden geen vredestroepen op het eiland, maar wel hulpverleners. Die lieten, in opdracht van hun superieuren in New York en Colombo, de burgers in de steek. Binnen het VN-apparaat bestond de vrees dat de regering op kritische geluiden over tegenwerking zou reageren door iedere vorm van humanitaire hulp aan het noorden af te sluiten. Tienduizenden zijn om het leven gekomen.

Ook de Veiligheidsraad faalde, aldus het rapport van de commissie, door in de bloedige laatste maanden van de oorlog niet één zitting aan de crisis te besteden. Ook de secretaris-generaal (destijds ook Ban Ki-moon) nam daartoe geen initiatief. De Mensenrechtenraad en de Algemene Vergadering van de VN, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, vergaderden evenmin over het dramatische ontknoping van de oorlog.

De voormalige coördinator van humanitaire zaken van de VN, John Holmes, neemt het op voor de organisatie, die destijds voor „erg moeilijke dilemma’s” stond. Hij noemt het onrealistisch te geloven dat de regering van Sri Lanka anders had gehandeld als de VN zich anders opgesteld hadden. (AP, Reuters)