Uitgelicht

Film

Vipère au poing (Philippe de Broca, 2004, F). Remake van gelijknamige film uit ’71 met het verhaal over de jeugdjaren van Jean Rezeau (Jules Sitruk). Als in 1922 hun grootmoeder sterft, moeten Jean en zijn broer terug naar hun ouders die terug zijn gekomen uit Indochina. De moeder (Alice Sapritch) blijkt een sadiste die er niet voor terugdeinst de kinderen kaal te scheren, ze honger te laten lijden en een vork door hun hand te steken. De film is gebaseerd op het eerste deel van een autobiografische romantrilogie van Hervé Bazin uit 1948. TV5, 21.00-23.00u.

The Musketeer (Peter Hyams, 2001, GB/D/LUX). Om fiscale redenen in Luxemburg opgenomen, zoveelste overbodige verfilming van Alexandre Dumas’ De drie musketiers valt alleen op vanwege de gevechten, die gechoreografeerd werden door de Hongkongse specialist Xiong Xin-xin. Justin Chambers is d’Artagnan, Catherine Deneuve en Tim Roth spelen bijrollen van niks. RTL7, 00.50-02.30u.

Mammuth (Benoît Delépine en Gustave Kervern, 2010, F). Gérard Depardieu als abattoirslager Serge, die na zijn pensioen op zijn Münch Mammuth motorfiets half Frankrijk doorkruist om zoveel mogelijk pensioenbriefjes bij elkaar te verzamelen teneinde nog een beetje aangename oude dag te kunnen hebben. Een film vol zwarte humor, sterke beeldcomposities en een dosis melancholie. Serges reis is er ook eentje waarbij hij zijn verleden onder ogen moet zien. Daarin speelt (evenals in Depardieus eigen leven) een tragisch motorongeluk een grote rol. Ook met Yolande Moreau, Isabelle Adjani en Benoît Poelvoorde. Arte, 01.45-03.15u.

Informatief

Holland Doc: 900 dagen. Van september 1941 tot en met januari 1944 werd Leningrad belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten ze lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. In die 900 dagen vonden een miljoen mensen de dood. In deze documentaire van Jessica Gorter blikken enkele overlevenden terug op die periode. Film won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op IDFA 2011. (Zie ook het artikel ‘Alweer een medaille omdat je niet stierf’ in deze krant op 27 september.) Ned.2, 22.55-00.00u.

Anton Corbijn Inside Out. Portret door Klaartje Quirijns van de fotograaf en filmregisseur. Quirijns volgde Corbijn gedurende ruim drie jaar. Hij doolt over de wereld, is altijd met zijn werk bezig en offert zijn privéleven op om een groot publiek te bereiken. Het contrast tussen de erkenning en de eenzaamheid vormt hier de rode draad. Canvas, 23.15-00.35u.

Radio

Avondconcert: November Music. Een keuze uit de opnamen die Radio 4 maakte op het festival voor nieuwe muziek in Den Bosch, eerder deze maand.Radio 4, 20.02-23.00u.