Toponderzoekers krijgen 167 miljoen

Zes teams van topwetenschappers van verschillende Nederlandse universiteiten krijgen de komende tien jaar in totaal 167 miljoen euro om excellente onderzoekprogramma’s op te zetten. Het geld is afkomstig van het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) adviseerde over de selectie van de teams van wetenschappers. In totaal deden 42 teams een aanvraag voor financiering. Voor de selectie stelde NWO een internationale commissie in. Deze bestond uit toponderzoekers met een brede kennis van wetenschappelijke ontwikkelingen en ervaring met grotere wetenschappelijke consortia. Uiteindelijk kozen zij de zes beste voorstellen.

De onderzoeksteams bestaan uit wetenschappers van verschillende universiteiten: de Universiteit Utrecht (twee keer), de Radboud Universiteit Nijmegen (twee keer), de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Amsterdam. De toegekende bedragen lopen uiteen van 18,3 miljoen euro tot 35,9 miljoen euro.

Het programma Zwaartekracht is de opvolger van de ‘Dieptestrategie onderzoeksscholen’, waarvoor in 1998 de laatste toekenningen zijn gedaan.

De 167 miljoen euro stond al gereserveerd op de begroting van het ministerie van Onderwijs. Volgend jaar volgt een tweede toekenningsronde, ter grootte van 151 miljoen .