Toch onderzoek naar dood van Iraanse blogger in cel

Dagenlang zwegen de Iraanse autoriteiten over de dood van blogger Beheshti in een gevangenis. Maar het roer is nu om.

De Iraanse blogger Sattar Beheshti werd gearresteerd wegens zijn kritiek op de staat; vijf dagen later werd zijn lijk haastig begraven. Na een week stilzwijgen van de autoriteiten, waarin oppositiemedia de zaak onder de aandacht brachten, eisen nu ook Iraanse politici een volledig onderzoek.

Op 30 oktober klopten agenten van de Iraanse cyberpolitie, een eenheid die zich bezig houdt met internetmisdrijven, op de deur van Beheshti’s huis in het stadje Robat Karim nabij Teheran. De dag daarvoor had de blogger al in een emotioneel betoog op zijn website ‘Mijn leven voor mijn Iran’ aangekondigd dat hij was gebeld door iemand van de veiligheidsdienst die hem vroeg „zijn kop te houden”. Als hij dat niet zou doen, dan zou „zijn moeder binnenkort in het zwart gekleed gaan”, had de man tegen Beheshti gezegd.

„Maar”, zo schreef de blogger, „ik zal niet zwijgen, tot het moment van mijn dood.” Op 3 november werd zijn familie gebeld met de medeling dat zijn lijk kon worden opgehaald.

In een woeste mediastorm beschuldigden de Iraanse oppositiezenders die vanuit het buitenland opereren, de autoriteiten ervan de blogger te hebben doodgemarteld.

De oppositiewebsite Kaleme kwam zelfs met een officiële klaagbrief, gesmokkeld uit de gevangenis en ondertekend door Beheshti waarin hij meldde door zijn ondervrager te zijn geslagen. „Ik, Sattar Beheshti, ben [..] gemarteld door het toebrengen van diverse slagen op mijn hoofd en lichaam.... Ik wil schrijven dat als er iets met me gebeurt, de politie verantwoordelijk is.”

Terwijl de autoriteiten bleven zwijgen, werden er dagelijks nieuwe ontwikkelingen gemeld op de buitenlandse Farsi-talige satelietzenders. Andere bloggers in Iran – zelfs degenen die de staat een warm hart toedragen – schreven boos over de zaak, en vroegen waarom geen enkele functionaris reageerde.

Afgelopen zondag ging het roer onder druk van de publieke opinie opeens volledig om. Na een emotionele toespraak door een parlementariër die zei dat het schandalig is dat er geen officieel nieuws naar buiten komt, werden er onderzoeken gestart die moeten aantonen dat de Iraanse staat wel degelijk zelfreinigend vermogen heeft.

Ja, er waren vijf beurse plekken op het lichaam van Beheshti, concludeerde een woordvoerder van de rechtsprekende macht. En de klachtenbrief die de blogger in de gevangenis schreef was echt, maar er was geen bewijs dat hij door geweld om het leven was gekomen.

Een parlementariër, Javad Karimi-Qodussi, vermoedde een complot van de oppositie. „Dit is een plan voor moord met voorbedachte rade door diegenen die in 2009 de protesten tegen de staat hebben geleid”, zei Karimi-Qodussi tegen Bultannews, een conservatieve website. „De tegenstanders van de staat hebben zich op gecompliceerde wijze geïnfiltreerd in onze veiligheidsdiensten om ons zo in een kwaad daglicht te kunnen stellen.”

Inmiddels zijn verscheidene mensen gearresteerd als verdachten van een eventuele moord op Beheshti, die stierf in de Karhrizak gevangenis. Daar kwamen in 2009 ook drie gevangenen om het leven. Omdat een van hen de zoon van een conservatieve hoge functionaris was, gaf opperste leider ayatollah Khamenei opdracht tot een groot onderzoek. Tien mensen werden veroordeeld, maar de meesten zijn op borgtocht vrij.

    • Thomas Erdbrink