Timosjenko beëindigt vanaf morgen hongerstaking

(FILES) This file photo taken on June 24, 2011, shows Ukraine's ex-prime minister Yulia Tymoshenko looking on at the beginning her court hearing in Kiev. Ukraine's jailed opposition leader Yulia Tymoshenko said on October 29, 2012 she was starting a hunger strike to protest against violations in parliamentary polls in which the ruling party has taken a decisive lead. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY
(FILES) This file photo taken on June 24, 2011, shows Ukraine's ex-prime minister Yulia Tymoshenko looking on at the beginning her court hearing in Kiev. Ukraine's jailed opposition leader Yulia Tymoshenko said on October 29, 2012 she was starting a hunger strike to protest against violations in parliamentary polls in which the ruling party has taken a decisive lead. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY Een portretfoto van Joelia Timosjenko uit 2011. Foto AFP / Sergei Supinsky

Een Duitse arts heeft aangekondigd dat Joelia Timosjenko, de oud-premier van Oekraïne, haar hongerstaking zal beëindigen, bericht persbureau AFP. Timosjenko stopte op 29 oktober met eten, met als gevolg dat haar gezondheid in een rap tempo achteruit ging.

“Vanaf morgen stopt ze met haar hongerstaking”, liet haar arts Lutz Harms vandaag aan de pers weten. Raisa Moiseyenko, de onderminister van Volksgezondheid, meldde eerder vandaag al dat de oud-premier weer zou beginnen met eten. Maar tot aan de persverklaring van Harms was dit niet bevestigd. De oud-premier was door haar hongerstaking aan haar ziekenhuisbed gekluisterd.

Met de hongerstaking protesteerde Timosjenko tegen mogelijke fraude bij de parlementsverkiezingen van 28 oktober in Oekraïne. Timosjenko, die ook oppositieleider is, zit een gevangenisstraf uit van zeven jaar wegens machtsmisbruik. Sinds de zomer bevindt de politica zich in het ziekenhuis vanwege rugklachten. Van 24 januari tot 8 september 2005 en van 18 december 2007 tot 3 maart 2010 was zij minister-president van Oekraïne.

    • Jeannine Julen