Robert M. wordt nader onderzocht, maar niet in Pieter Baan Centrum

AMSTERDAM - Wim Anker, een van de advocaten van hoofdverdachte Robert M, voor aanvang van de regiezitting in het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. ANP BAS CZERWINSKI
AMSTERDAM - Wim Anker, een van de advocaten van hoofdverdachte Robert M, voor aanvang van de regiezitting in het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. ANP BAS CZERWINSKI Wim Anker, een van de advocaten van hoofdverdachte Robert M., voor aanvang van de regiezitting vanochtend in het hoger beroep in de Amsterdamse zedenzaak. Foto ANP / Bas Czerwinski

De psychische gesteldheid van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, moet nader worden onderzocht. Dat heeft het hof in Amsterdam vanmiddag bepaald. De klinische observatie van zeven weken vindt niet plaats in het Pieter Baan Centrum, maar in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken, zoals de verdediging van M. had gevraagd.

Onze verslaggeefster Merel Thie vanuit de rechtszaal:

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Robert M. vermoedelijk naar Oldenkotte in Rekken voor tweede gedragsonderzoek. Inhoudelijke behandeling #zedenzaak in maart.

Vanochtend vond in het gerechtshof in Amsterdam een regiezitting plaats voor het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak. Robert M. liet daar weten dat hij aanvullend onderzoek naar zijn psychische gesteldheid wilde, maar niet weer door het Pieter Baan Centrum. Dat was volgens hem “niet onafhankelijk”. Na drie van de zeven weken stonden de conclusies volgens hem al vast.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Oldenkotte is private tbs-kliniek, niet van overheid. Robert M. denkt dat Pieter Baan Centrum niet onafhankelijk is #zedenzaak
Twitter avatar MerelThie Merel Thie Oldenkotte kan nu, in concurrentie met het Pieter Baan Centrum, laten zien hoe snel het ook kan. #geenwachtlijst

M. werd door de rechtbank in mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar plus tbs met dwangverpleging. De rechters volgden daarmee het advies van het PBC, dat tot stand was gekomen ondanks de weigering van M. om mee te werken.

Nader onderzoek was volgens zijn advocaten nodig omdat het onderzoek van het PBC gebrekkig en onvolledig was. Het OM bestreed dat. M. wilde zich nu in een kliniek in het Erasmus MC of in de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken zeven weken klinisch laten observeren. Het hof heeft besloten dat hij naar tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken moet. Hij werd eerder al onderzocht in het PBC, maar daar werkte hij niet mee. Hij gaat nu wel akkoord met de hem opgelegde tbs.

Dat het hof instemt met aanvullend onderzoek buiten het PBC wil M.’s advocaat Tjalling van der Goot geen diskwalificatie noemen, meldt persdienst Novum. Zijn collega Hans Anker spreekt van een “zinvolle aanvulling”. M. wil “vol meewerken” aan het in zijn ogen “onafhankelijke” onderzoek. Zijn houding is mede ingegeven door het feit dat niet-meewerken behalve een celstraf van achttien jaar ook al tbs opleverde.

Zaak Richard van O. wordt tegelijkertijd behandeld

Ook bepaalden de rechters dat vier rechercheurs moeten worden gehoord over de doorzoeking van de woning van M. en zijn echtgenoot en medeverdachte Richard van O. Volgens de advocaten van M. was de doorzoeking, die plaatsvond op de avond in december 2010 waarop de zaak aan het rollen kwam, onrechtmatig.

De rechters bepaalden verder dat de zaak tegen M.’s echtgenoot en medeverdachte Richard van O. tegelijkertijd wordt behandeld. De verdediging had betoogd dat de zaak tegen Van O. “onvoldoende samenhang” vertoonde met die tegen zijn echtgenoot. Hij dreigde volgens zijn advocaat te worden “meegezogen” in de zaak tegen M.

Van O. wordt verdacht van het plegen van ontuchtige handelingen met een 15-jarige jongen. Door de rechtbank werd hij in mei als medeplichtig gezien aan het misbruik dat werd gepleegd door M. Hij zou vanaf het begin in 2006 hebben geweten van de aard en omvang van het misbruik.

Richard Korver, die de ouders van 47 slachtoffers bijstaat, had donderdagochtend gevraagd om de psychiatrische en psychologische rapporten over M. Deze rapportages zouden de ouders en, op latere leeftijd, ook de slachtoffers inzicht kunnen geven hoe M. tot het misbruik kon komen. Het hof besloot daarop dat deze stukken in verband met de privacy van de verdachte niet aan de ouders worden verstrekt.

Twitter avatar MerelThie Merel Thie Ouders slachtoffers #zedenzaak krijgen psychiatrische rapporten over verdachten niet. #privacy

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt in maart plaats. In februari moeten M. en Van O. nog een keer verschijnen voor een pro-formazitting.