Prins wilde SS’ers doden

Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog opdracht gegeven tweehonderd Nederlandse SS’ers zonder vorm van proces dood te schieten. Dat meldde actualiteitenrubriek Eenvandaag gisteren op basis van een opgedoken dagboek van de Nederlandse kolonel P.L.G. Doorman. De Nederlandse SS’ers waren in september 1944 door Amerikaanse troepen gevangengenomen. Prins Bernhard was net bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten en liet op 10 september weten de SS’ers te willen overdragen aan de Prinses Irene Brigade om ze te laten executeren.

Oorlogsonderzoeker Loe de Jong tekende al eerder op dat Bernhard de SS’ers wilde doden. In een interview met tv-programma Televizier in 1980 deed de prins dat af als een grap. Uit het dagboek van Doorman zou blijken dat hij wel degelijk serieus was. Omdat de kolonel weigerde mee te werken, werden de SS’ers als krijgsgevangenen naar Amerika getransporteerd. Het dagboek werd ontdekt tijdens onderzoek van de makers van Agent Orange, een historische stripserie over Prins Bernhard. Zij kregen het van een antiquaar.

De Rijksvoorlichtingsdienst wilde niet reageren.