Poetin tegen Netanyahu: stop met offensief in Gaza

epa03446389 Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with the Valdai International Discussion Club experts at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 25 October 2012. EPA/SERGEY PONOMAREV / POOL POOL
epa03446389 Russian President Vladimir Putin gestures during his meeting with the Valdai International Discussion Club experts at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, 25 October 2012. EPA/SERGEY PONOMAREV / POOL POOL President Vladimir Poetin roept zowel Hamas als Israël op het geweld te staken. Foto ANP / Sergei Ponomarev

De Russische president Poetin heeft in een telefoongesprek de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen het geweld in de Gazastrook te staken. Ook heeft het Kremlin zowel bij Israël als bij Hamas erop aangedrongen verdere escalatie van de situatie te voorkomen, meldt persbureau AFP.

“De betrokken partijen moeten alles in het werk stellen om meer slachtoffers te voorkomen en de rust in het gebied te herstellen”, zo zegt het Kremlin. De afgelopen dagen werden vanuit de Gazastrook tientallen raketten afgevuurd op Israël. Israël reageerde daarop door luchtaanvallen uit te voeren. Gisteren kwam bij een Israëlische luchtaanval Ahmed Jabari, de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, om het leven. Bij de aanval werden nog tien mensen gedood. Mansour zei dat “Israël oorlogsmisdaden pleegt tegen het Palestijnse volk”.

Morsi noemt acties Israël onacceptabel

Poetin is niet de eerste die oproept tot het staken van het geweld. In een vandaag uitgezonden televisietoespraak maande de Egyptische leider Mohammed Morsi Israël ook al tot kalmte. “Onacceptabel”, noemde Morsi de raketaanvallen van Israël zelfs. “We zullen de mensen woonachtig in Gaza blijven steunen tot deze agressie tegen hen is beëindigd”, aldus Morsi. Hij riep president Obama op diens invloed in te zetten om het geweld tegen Hamas-militanten een halt toe te roepen. De Egyptische premier Hisham Kandil reist morgen af naar Gaza om de Hamas te steunen.

Inmiddels hebben Palestijnse functionarissen de hulp van de VN ingeroepen om een einde te maken aan de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. Op een bijeenkomst van de raad vannacht zei de VN-waarnemer van de Palestijnen Riyad Mansour dat “de internationale gemeenschap actie moet ondernemen om een einde te maken aan de illegale praktijken van Israël tegen de Palestijnen”.

Raketaanval nabij Tel Aviv - geweld gaat door

Ondanks de oproepen tegen het geweld, gaan de aanvallen gewoon door. Het Israëlische leger meldde dat er vanavond nabij de stad Tel Aviv een raket is neergekomen. Er vielen bij de aanval geen gewonden, omdat het projectiel neerkwam op een open veld in het plaatsje Rishon Lezion. Toch is de aanval een teken dat het bereik en de mogelijkheden van de opstandelingen op de Gazastrook toenemen. De Jihad in Gaza heeft de aanslag opgeëist. De Jihad in een verklaring:

“We hebben het slachtveld vergroot om Tel Aviv te bereiken. Maar wat komen gaat is nog veel erger.”

Bij eerdere raketaanvallen van Palestijnse opstandelingen kwamen vandaag drie Israëliërs om het leven. Israëlische autoriteiten hebben aangegeven dat het conflict in Gaza wel dagen kan duren en kan uitmonden in aanvallen van grondtroepen. De Verenigde Staten veroordelen de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël en betreuren het verlies van mensenlevens.

Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney is er ‘geen rechtvaardiging’ voor het geweld dat Hamas en andere terreurorganisaties ten uitvoer leggen. Hij riep de mensen die de raketten hebben afgevuurd op direct een einde te maken aan deze ‘laffe daden’. Carney zei dat, hoewel Hamas beweert het beste voor te hebben met de Palestijnen, het geweld waar ze zich schuldig aan maken, juist de Palestijnse zaak tegenwerkt.