Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Partij benoemt zoals verwacht Xi Jinping tot president China

Xi Jinping spreekt tijdens het partijcongres en dat was, zoals hier in Beijing, ook gewoon via grote videowalls te zien in het dagelijkse straatbeeld. Foto AP / Lee Jin-man

China moet door blijven gaan met het doorvoeren van hervormingen en de meer open houding naar de internationale gemeenschap toe. Dat heeft Xi Jinping gezegd bij zijn benoeming tot nieuwe president van het land.

Xi volgt Hu Jintao op, een langverwachte zet van de Communistische Partij. Volgens de nieuwbakken leider staat de regerende partij voor vele uitdagingen, waaronder het bestrijden van corruptie en het dichten van de kloof tot het volk, aldus Reuters. Ook economische hervormingen worden door het volk geëist.

De benoeming van Xi en ook Li Keqiang tot nieuwe premier volgde aan het einde van een week durend partijcongres. Daar werd duidelijk dat de Communistische Partij nog vastberaden is de enige machthebbende partij in het land te blijven.

http://youtu.be/5vKXksyFScA

Naar verwachting neemt Xi in maart daadwerkelijk de leiding over de 82 miljoen leden tellende partij op zich. Hij komt daarmee aan het hoofd te staan van ’s wereld op een na grootste economie.

Meer over de machtswisseling in China:
- Profieltjes van de toegankelijke, internationaal georiënteerde leider Xi Jinping en Li Keqiang, de best opgeleide premier die China ooit gehad heeft.
- Wat heeft president Hu Jintao de afgelopen tien jaar bereikt als partijleider en hoe zal hij worden herinnerd?