Palestijnen willen actie van VN-Veiligheidsraad tegen Israël

Een explosie, rook en vuur na een Israëlische aanval op de Gazastrook. Foto AP / Ariel Schalit

Palestijnse functionarissen hebben de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd een einde te maken aan de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. Op een bijeenkomst van de raad vannacht zei de VN-waarnemer van de Palestijnen Riyad Mansour dat “Israël oorlogsmisdaden pleegt tegen het Palestijnse volk”.

De afgelopen dagen werden vanuit de Gazastrook tientallen raketten afgevuurd op Israël. Israël reageerde daarop door luchtaanvallen uit te voeren. Gisteren kwam bij een Israëlische luchtaanval Ahmed Jabari, de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, om het leven. Bij de aanval werden nog tien mensen gedood. Mansour zei dat “de internationale gemeenschap actie moet ondernemen om een einde te maken aan de illegale praktijken van Israël tegen de Palestijnen”.

‘Zorgwekkende escalatie van geweld’

De Israëlische ambassadeur bij de VN Ron Prosor zei dat de luchtaanvallen zijn gepleegd als een reactie op de dagen van raketvuur vanuit de Gazastrook. Hij zei dat niemand klaagde toen Palestijnen een “regen van raketten op Israëlische burgers afvuurden” en dat geen enkele land dat zou tolereren. “Hamas heeft van de Gazastrook een dumpplaats gemaakt voor munitie en wapens uit Iran”, zei Prosor.

De Verenigde Staten spraken gisteren hun volledige steun uit voor de luchtaanvallen van Israël op de Gazastrook. VN-chef Ban Ki-moon zei in een verklaring dat hij met de Egyptische president Mohammed Morsi heeft gesproken over de “zorgwekkende escalatie van geweld in het zuiden van Israël en de Gazastrook en de noodzaak om verdere verslechtering van de situatie te voorkomen”.

Dit lijkt pas het begin

Israël en Hamas uitten gisteren oorlogstaal naar elkaar toe. De Verenigde Naties riepen eerder gisteravond op tot kalmte in de regio.

    • Jules Seegers