'Ons inkomen halveert'

Je krijgt drie jaar WW, voor mij is dat bijna afgelopen. Ik heb geen recht op bijstand, omdat mijn vrouw werkt. De helft van ons inkomen verdwijnt. We proberen het nog te rekken, maar het zit erin dat we ons huis moeten verkopen.

„In het begin deed ik tien tot twintig sollicitaties per dag de deur uit. Op negentig procent hoor je nooit iets terug. De eerste tijd heb ik twee keer een gesprek gehad, daarna niet meer. Behalve op banen in de salarisadministratie solliciteer ik op administratief werk, personeelszaken. Een beetje in de hoek van het werk dat ik gedaan heb. Dat is binnenkort afgelopen. Desnoods ga ik kranten rondbrengen. Ik moet wat.

„Mijn dochter krijgt te horen dat ze geen ervaring heeft. Ik heb die wel, maar die is dan weer te eenzijdig. Als ik een ander softwarepakket beheers dan wordt gevraagd, houdt het al op. Je komt niet eens tot een gesprek. Alsof ik niet meer zou kunnen bijleren. Ik heb zelfs een opleiding tot systeembeheerder gedaan.

„Een werkgever is niet gemotiveerd om je in dienst te nemen. Je krijgt vaak te horen dat je niet past in het team. Hoe weet u dat, zeg ik dan, u heeft me niet eens gezien.

„Ik probeer regelmaat in mijn leven te houden. Dat is best zwaar. Ik ben net gestopt met buurtwerk, de gemeente trok de subsidie in. Met de tuin is het klaar, het wordt winter. Ik doe het huishouden. Een groot deel van de dag zit ik toch achter de pc om te kijken of her of der iets is.

„Laatst ben ik samen met mijn dochter nog een paar uitzendbureaus afgegaan. Er was er een die niet eens verder wilde praten. Die gewoon zei: we hebben niets, doei. Dan houdt het op.

Joke Mat