Oef, geen gezichtsverlies

Oranje speelde doelpuntloos gelijk in een gezapige wedstrijd tegen Duitsland. De KNVB wil juist cachet geven aan de oefenduels.

Nigel de Jong (R) of the Netherlands fights for the ball with Lewis Holtby of Germany during their international friendly soccer match in Amsterdam November 14, 2012. REUTERS/Toussaint Kluiters/United Photos (NETHERLANDS-Tags: - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Redacteuren Voetbal

Amsterdam. Nederland speelt zijn vriendschappelijke wedstrijden niet zomaar meer tegen de eerste de beste landen. De KNVB zet doelbewust in op sterke tegenstanders om de vroeger vaak wat gezapige oefenwedstrijden van cachet te voorzien. De potjes om de eer moeten natuurlijk wel wat opleveren en een uitverkochte Amsterdam Arena levert de KNVB naar verluidt al gauw 1 miljoen euro op. Goed dus voor de kas, mooi voor het publiek, nuttig voor de bondscoach.

Maar dan kan het, sportief, een keer tegenvallen. Duitsland bleek gisteren – in de ‘return’ van een twee jaar geleden overeengekomen duel in twee edities – opnieuw sterker dan Oranje. In tegenstelling tot de afgang in Hamburg, waar het vandaag precies een jaar geleden 3-0 voor Duitsland werd, bleef het bij een doelpuntloos gelijkspel. Van Gaal kan tevreden zijn; hij heeft weer stof tot nadenken, maar gezichtsverlies bleef hem bespaard.

De top van de KNVB treedt altijd eerst in overleg met de technische staf van Oranje, voordat een vriendschappelijke wedstrijd op de agenda komt te staan. Als een bondscoach zijn afkeer tegen een tegenstander uitspreekt, wordt daarmee rekening gehouden. Zo blijkt Bert van Marwijk jarenlang duels met België te hebben geblokkeerd. Maar, in de woorden van commercieel directeur betaald voetbal Jean-Paul Decossaux van de KNVB, „dat vonden we niet zo erg, want België was geen top”.

De eerste oefenwedstrijd van Van Gaal in augustus werd overigens meteen een strafexercitie in Brussel tegen België (4-2). Sindsdien kenmerkte zijn beleid zich vooral door wisselvalligheid. Al had hij zelf overal natuurlijk een logische verklaring voor. Feyenoord-verdediger Bruno Martins Indi, door de nieuwe bondscoach bij Oranje gehaald, is de enige speler die alle zes wedstrijden onder Van Gaal speelde. Maar de resultaten in de WK-kwalificatiepoule zijn uitstekend.

Er zijn genoeg redenen aan te brengen waarom het gisteravond geen kraker werd. Vooral Duitsland, dat net als Nederland (Wesley Sneijder, Robin van Persie) zijn beste spelers (Mesut Özil, Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger, Sami Khedira) miste, kwam ogenschijnlijk met weinig ambitie naar Amsterdam. Het elftal van coach Joachim Löw, die van die Mannschaft een attractief team maakte, speelde afwachtend maar kwam daarmee nauwelijks in de problemen.

Oranje stelde er weinig tegenover. Dat Ruben Schaken en Dirk Kuijt het negentig minuten lang in de voorhoede mochten proberen, wekte verwondering. Spits Klaas-Jan Huntelaar verbeet zich op de bank. Maar het wonderlijkst was wel de basisplaats voor de debuterende doelman Kenneth Vermeer, normaal de nummer vier in de pikorde.

De eerste helft bracht tal van gevaarlijke, onrustige momenten voor het doel van Vermeer. De grootste kans voor Oranje volgde na een klein half uur uit een aanval opgezet door Arjen Robben en Ibrahim Afellay. Robben, overigens in buitenspelpositie, had te veel ruimte nodig om de Duitse doelman Manuel Neuer te omspelen. Invaller Daryl Janmaat, rechtsachter in vorm bij Feyenoord, schoot diep in de tweede helft nog op de vuisten van Neuer na een combinatie met Dirk Kuijt.

Het gelijkspel zal gekoesterd worden. Duitsland speelde immers nog altijd met genoeg spelers „die op het niveau van de Champions League spelen”, had Van Gaal deze week al gezegd. Oranje stelde daar vier spelers van hetzelfde kaliber tegenover. Verliezer was dan ook het Oranje-publiek, dat in de tweede helft alleen nog te horen was met verveelde fluitconcerten. Toeschouwers die zich hadden verheugd op een intense confrontatie tussen de aartsrivalen mochten zich bekocht voelen. Toplanden in oefenwestrijden leveren niet altijd topwedstrijden op. Maar het geld is weer binnen.

    • Bart Hinke
    • Koen Greven