Obama steunt Israël tegen Hamas

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vannacht in gesprekken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Egyptische president Mohammed Morsi Amerika’s steun uitgesproken voor Israëls recht op zelfverdediging. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.

Het Hamas-bewind in de Gazastrook moet zijn aanvallen op Israël staken wil de situatie kunnen de-escaleren, zo waren Obama en Netanyahu het eens. Wel drong Obama er bij Netanyahu op aan zich tot het uiterste in te spannen om burgerslachtoffers te voorkomen. Onder de dertien doden die tot vanochtend in de Gazastrook zijn gevallen, zijn volgens de Palestijnse autoriteiten drie kinderen. Ook zijn vanochtend drie Israëlische doden gevallen door raketten van Hamas.

In zijn gesprek met Morsi veroordeelde Obama het raketvuur vanuit de Gazastrook, aldus het Witte Huis. Egypte heeft een vredesverdrag met Israël.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wijdde gisteravond een besloten spoedzitting aan de nieuwe Israëlische aanvallen op de Gazastrook. De raad ondernam vooralsnog geen actie. Hij kon het alleen eens worden over een communiqué waarin stond dat de zitting had plaatsgehad.

De Palestijnse Autoriteit van president Mahmoud Abbas had de raad gevraagd in een verklaring op te roepen tot stopzetting van het Israëlische offensief, maar daarover werd geen overeenstemming bereikt. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Susan Rice, zei: „Hamas zegt het beste voor te hebben met het Palestijnse volk, maar het blijft geweld gebruiken waardoor de Palestijnse zaak alleen maar benadeeld wordt.” (Reuters, AP)