muziek

None

Omfloerste woelingen

Klassiek The Sea, Henk Neven (bariton)

Bariton Henk Neven is geen musicus van glitter of grote woorden. Zijn kracht schuilt in de intieme schoonheid van zijn stem en, in opera, zijn natuurtalent als acteur. De liedkunst profiteert van beide eigenschappen, zoals al eerder bewezen op zijn eerste cd met ballades van Loewe, verschenen toen Neven de Nederlandse Muziekprijs won (2011).

Zijn tweede cd The Sea bevat een thematische selectie liederen van Debussy, Fauré en Schubert. Voor de impressionistische breedte van de mélodie heeft Neven een gedroomd timbre. Een nieuwe Gerard Souzay denk je, bij voorbeeld in Debussy’s Beau Soir, soms even verheugd. Maar Neven is geen echte ‘bariton martin’, zijn stem klinkt donkerder, omfloerster. Soms raakt hij in de laagte de grenzen van zijn bereik. Maar hij weet frases wel uit te rollen met precies de juiste mix van spanning en ontspanning.

Themaprogramma’s leiden vaak tot stijlbreuk, hier is dat niet anders. Zelfs na Fauré’s woelige Larmes is de overgang naar de montere masculiene levenslust in Schuberts Der Schiffer wat schokkend. Detailkritiek. Daarna resten er nog acht ontzettend goede Schubert vertolkingen, waarin vooral de broos gezongen frases je niet snel loslaten.

    • Mischa Spel