‘Meerderheid huisartsen wil vaker nee verkopen aan patiënt’

Foto ANP / Koen Suyk

Een meerderheid van de Nederlandse huisartsen vindt dat dokters vaker nee moeten zeggen tegen patiënten. Ruim 57 procent is van mening dat patiënten te veel medische zorg ontvangen. Alleen in Duitsland ligt dat percentage, met zo’n zestig procent, nog hoger. Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder huisartsen waar vakblad Medisch Contact deze week over schrijft.

Een groot deel van de huisartsen klaagt verder dat ze slecht op de hoogte worden gehouden van veranderingen in het medicijngebruik van hun patiënten. Slechts zestig procent van de dokters zegt die te ontvangen. Slechte communicatie kan tot complicaties leiden omdat de arts bijvoorbeeld niet weet dat een patiënt andere medicijnen gebruikt.

De Nederlandse huisarts moet in tegenstelling tot andere collega’s in het buitenland voor veel patiënten tegelijk zorgen. Een fulltime arts heeft gemiddeld 2.100 patiënten. In Frankrijk, Canada en Noorwegen is dat slechts zo’n driehonderd. Eerder deze maand bleek al dat driekwart van de huisartsen langdurige stress ervaart op het werk.

Een op de tien Nederlandse artsen vindt juist dat er te weinig medische zorg is. In Duitsland is dat ruim achttien procent. In Nieuw-Zeeland vindt 39 procent van de artsen juist dat patiënten maar aandacht verdienen. Ook in Groot-Brittannië en Zweden wordt in de ogen van de dokters eerder te weinig dan te veel zorg geleverd.

    • Jules Seegers