Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Manier van kijken

Gisteren opende het Internationale Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) met de film “Wrong Time Wrong Place” van John Appel. In de film onderzoekt Appel de rol die toeval in ons leven speelt. En hoe je gebeurtenissen achteraf probeert te begrijpen door er een kloppend verhaal van te maken. De film leert ons dat angst voor het lot dat ons te wachten staat vrij onnozel is, je kunt beter maar gewoon leven en min of meer doen waar je zin in hebt want als je op de verkeerde plaats op de verkeerde tijd bent maakt angst geen verschil. Je kunt natuurlijk ook op de goede plaats op de goede tijd zijn. Het gaat er in beide gevallen om hoe je het bekijkt, welk verhaal je ervan maakt.

Misschien heeft u de column van afgelopen dinsdag gemist dankzij de kwaadaardige software dat via deze site werd verspreid, maar ik was dus op Vlieland, bij een vriend van mijn vader; Bojan, een Serviër uit Kroatië die twaalf jaar geleden samen met zijn vrouw naar Nederland is gevlucht en op Vlieland terecht is gekomen waar hij een bioscoop/theater/ijssalon runt. Toen de fundering van de zaak werd gelegd zag hij per toeval de vorm van een hartje in het cement. Het hartje werd het symbool voor het feit dat hij de wereld om zich heen ook anders kon gaan bekijken, namelijk als een plek vol liefde. Van de verkeerde plaats op de verkeerde tijd was hij nu op een goede plaats terecht gekomen. Hij besloot om niet meer over mensen te oordelen en positief te gaan leven. Vanaf die dag zag hij overal hartjes (gartjes) waar hij foto’s van maakt. Een wondje in de vorm van een hart, wolken in de vorm van een hart, opgedroogde rode wijn in de vorm van een hart, zeepsop in de vorm van een hart. Etc. Iedere dag ziet hij hartjes.

“Veel mensen zoeken tevergeefs naar hartjes,’ zei Bojan. “Je moet ze niet zoeken, je moet ze vinden. Je moet ze zien.’

Op de boot terug naar Harlingen zag ik in de Waddenzee een zandplaat in de vorm van een hartje. Het zou kunnen dat ik het heb verzonnen, maar ik kies ervoor dat het waar is.

Wolkhartje

WolkhartjeWolkhartje

Sophartje.

Sophartje.Sophartje.

Sokhartje.

Sokhartje.Sokhartje.

Chocoladehartje.

Chocoladehartje.Chocoladehartje.