Lekker lunchen

Er stond een intellectuele vrouw in de Vodafone-winkel. Ze wilde ‘gewóón een telefoon’! Ze had duidelijk smartphone-angst. „Sms’en en bellen, meer niet!”, hoorde ik haar zeggen tegen de Vodafone-jongen. „Hèhè, lekker even he-le-maal niks. Lekker” Dit lijkt mij een moeilijk type klant, zeker als je zelf de hele dag bezig bent met belbundels, datalimieten, Spotify

Er stond een intellectuele vrouw in de Vodafone-winkel. Ze wilde ‘gewóón een telefoon’! Ze had duidelijk smartphone-angst. „Sms’en en bellen, meer niet!”, hoorde ik haar zeggen tegen de Vodafone-jongen.

„Hèhè, lekker even he-le-maal niks. Lekker”

Dit lijkt mij een moeilijk type klant, zeker als je zelf de hele dag bezig bent met belbundels, datalimieten, Spotify en wat niet al. De Vodafone-jongen begon rustig alle mogelijke abonnementen uit te leggen. De vrouw probeerde kritisch te doen, maar ze was intern in paniek, dat zag je zo.

De Vodafone-jongen wilde toch heel graag dat de vrouw ook internet zou gaan gebruiken op haar telefoon. Hij legde geduldig uit wat 3G was en waarom het handig was om ook via wifi te internetten omdat je anders in de problemen kwam met je datalimiet. Ik zag de vrouw ontspannen of misschien raakte ze in een trance vanwege informatie-overload. De jongen zei: „Stel, u gaat zo direct lekker lunchen bij de McDonald’s en u wilt even internetten, dan is daar gewoon wifi!”

Er was geen enkel scenario mogelijk waarin deze vrouw vrijwillig naar de McDonald’s zou gaan. Laat staan dat ze daar ‘lekker’ zou gaan lunchen.

Toch reageerde ze heel positief op het relaxte sfeertje dat de Vodafonejongen schiep. „Jaja, nu begrijp ik het”, hoorde ik haar zeggen.

‘Lekker’ wordt wel vaker gebruikt om intimiderende situaties minder intimiderend te maken. Als je vliegangst hebt, kun je zogenaamd ontspannen zeggen: „Als we door de douane zijn, kunnen we eerst nog even lekker taxfree gaan shoppen.”

Wie ‘lekker’ iets aan het doen is, maakt nergens een probleem van en kan het leven aan. „Hèhè, lekker even he-le-maal niks. Lekker.”

Soms slaat het ‘lekker’ door naar een militant schijt hebben aan alles. „Ja hallo, dan denk ik zoek het even lekker zelf uit. Ja toch?” Of: „Ik ga me hier lekker helemaal niet meer mee bezighouden.” En deze vorm van ‘lekker’ vindt zijn apotheose natuurlijk in ‘lekker puh’.

Soms zijn er moeders die hun puberkinderen aan proberen te sporen en die zeggen dan: „Ga anders nu nog lekker even je huiswerk doen, dan heb je het lekker maar gehad.” Dit is het signaal voor het puberkind om op de bank te gaan hangen en er de eerstkomende vier uur niet meer af te komen. Want op de bank hangen is natuurlijk pas echt lekker.

    • Paulien Cornelisse