Kritiek op publieke omroep bij start IDFA

Het jubilerende documentairefestival IDFA opende gisteren met kritische feestredes en een geslaagde film.

Een feestrede voor het 25-jarig bestaan, een hoog oplopend conflict over de toekomstige financiering van creatieve documentaires, een prachtige openingsfilm – het IDFA (International Documentary Film Festival) is wel eens saaier begonnen dan gisteravond in het Amsterdamse theater Tuschinsky.

IDFA-directeur Ally Derks waarschuwde in haar openingsrede al voor de gevolgen van de opheffing van het Mediafonds, zoals die voorkomt in het jongste regeerakkoord: „Deze zonder enige consultatie met de sector afgekondigde maatregelen trekken in één klap tachtig procent van de financiering van creatieve documentaires in Nederland weg”. Anders dan andere jaren schitterden landelijke politici bij deze IDFA-opening door afwezigheid.

Het was de voorzitter van het Mediafonds, Jacob Kohnstamm, die de avond op scherp zette. Hij beschuldigde hij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) ervan een 'catfight' (gevecht zonder regels) tegen het Mediafonds te zijn begonnen. „Daar doen wij niet aan mee”, aldus de Mediafonds-voorzitter. Inmiddels was het wel mooi gezegd.

Inzet van de strijd is de gisteren door de raad van bestuur van NPO in een ‘open brief aan de makers’ herhaalde belofte, zelf de rol van het Mediafonds over te nemen: de NPO zou veertien miljoen euro per jaar apart zetten voor „kwetsbare” genres als speelfilms, documentaires en hoogwaardige dramaproducties. Onduidelijk blijft hoe dit bedrag zich verhoudt tot de besparingen op het ‘gewone’ programmabudget van de NPO in de komende jaren.

Na al deze zorgen bleek de openingsfilm van IDFA, Wrong time, wrong place van John Appel, gelukkig een buitengewoon geslaagde. Het is een sobere en sombere film over noodlot en traumaverwerking, naar aanleiding van de daden van de Noor Breivik vorig jaar. Mensen die aan zijn moordlust ontsnapten, breken zich vruchteloos het hoofd over de vraag waarom ze ontsnapt zijn. Vergeleken bij zoveel noodlot, denk je onwillekeurig, moet de oplossing van een geschil bij de omroepfinanciering toch een eitje zijn.