Kortkolom economie

Directeur mobiele telefonie KPN weg

Rotterdam. Telecomprovider KPN vervangt Marco Visser, die verantwoordelijk was voor de consumententak van mobiele telefonie in Nederland. KPN is marktleider maar ‘mobiel’ blijft een zorgenkind. De omzet daalt door gratis berichtendiensten als WhatsApp, Facebook en iMessage. KPN verloor marktaandeel en de invoering van nieuwe tarieven ging moeizaam. Visser vertelde in mei 2011 dat KPN met deep packet inspection netwerkverkeer zou kunnen filteren. Die omstreden opmerking kleurde de discussie over netneutraliteit; providers zouden concurrerende diensten als WhatsApp liefst filteren om er extra geld voor te vragen. Maar dat is nu verboden. Visser wordt vervangen door Jesper Eriksen, die al verantwoordelijk is voor KPN’s breedbandklanten. (NRC)

Startersleningen blijven ook in 2013

den haag. Nieuwkomers op de woningmarkt kunnen ook na 1 januari gebruikmaken van een starterslening. Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen, VVD) aan de Tweede Kamer. Huizenkopers kunnen de rente van de starterslening ook onder de nieuwe hypotheekregels blijven aftrekken van de belasting. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten, die de lening verstrekt, kondigde eerder aan daarmee te stoppen. Vanaf 2013 is namelijk alleen de rente op hypotheken die maandelijks worden afgelost aftrekbaar. Kenmerk van de starterslening is juist dat in de eerste jaren niet hoeft te worden afgelost. (NRC)

4 op 5 bedrijven heeft krachten in geldnood

Rotterdam. Vier op de vijf bedrijven (79 procent) hebben medewerkers in dienst die kampen met geldnood. Dat blijkt uit een peiling van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting en Divosa, de koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten. Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel, met vergaande financiële gevolgen voor het bedrijf zelf. Zo wordt het verlies aan productiviteit van de werknemer op 20 procent geschat. Daarnaast zien werkgevers veel ziekteverzuim en verzoeken om voorschot op loon. Loonbeslag is het meest genoemde teken van financiële problemen. (NRC)