Kortkolom binnenland

Actievoerders doen tentenkamp op slot

Amsterdam. Een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-West, gelegen op een schoolplein, is in de nacht van dinsdag op woensdag door actievoerders afgesloten met een fietsslot. In een e-mail noemden de actievoerders zichzelf sympathisanten van Voorpost, een organisatie die voor „volksnationalisme” pleit. Een woordvoerder van de organisatie zegt telefonisch dat de actie niet is gecoördineerd vanuit Voorpost maar dat die er wel achter staat. De politie moest het slot doorknippen. Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan van Amsterdam noemt de actie „volstrekt ongepast”. „Je mag wel demonstreren tegen dat kamp, maar het gaat niet aan mensen daarbij op te sluiten.” Burgemeester Van der Laan schreef vorige week aan de gemeenteraad dat hij het kamp in West zal ontruimen omdat de situatie er „niet lang meer houdbaar” is. Er kamperen zo’n tachtig asielzoekers die een verblijfsvergunning eisen. (NRC)

Politie pakt acht man op voor wiethandel

Rotterdam. Bij een politieactie tegen wiethandel zijn gisteren acht mensen opgepakt. Op zestien plekken in Zwolle, Heerde, Raalte, Apeldoorn en Dalfsen zijn doorzoekingen gedaan, deels op woonwagenkampen. Daarbij zijn zeven wietplantages gevonden met samen ruim zevenhonderd planten en twaalfhonderd stekken, meldt de politie. De arrestanten worden verdacht van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Auto’s, scooters, caravans, een autoambulance en een paardentrailer werden in beslag genomen. Ook op contant geld, hard- en softdrugs, wapens, munitie, schilderijen, flatscreens, meubilair, sieraden en twee woonwagens is beslag gelegd. (Novum)

Veel minder zwangere vrouwen roken

Rotterdam. Het aantal vrouwen dat tijdens de hele zwangerschap rookt, is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat meldt onderzoeksbureau TNO. In 2010 bleef 6,3 procent van alle zwangere vrouwen roken, een halvering ten opzichte van 2001. Wel roken laagopgeleide vrouwen naar verhouding twee keer zo vaak ten minste vijf sigaretten per dag. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, een te kleine of te vroeg geboren baby, aangeboren afwijkingen, wiegendood, astma in de kinderleeftijd en een lager IQ. (Novum)

Vondst van botten in huis overledenen

Doetinchem. Schoonmakers die gisteren in Doetinchem een woning opruimden waarvan de bewoners waren overleden, hebben daarbij oude menselijke botten en schedels gevonden. Ze zaten in twee oude kisten. De schoonmakers schakelden de politie in. Hoe oud de botten zijn is nog niet bekend. De politie vermoedt dat het om een verzameling gaat. (Novum)

Heroïne in Haags huis

Den Haag. De politie heeft een pakket met ruim 5,5 kilo heroïne gevonden in een woning in Den Haag. De harddrugs hebben volgens de politie een waarde van ongeveer een ton. De twee bewoners zijn aangehouden. (Novum)