Klank van de nacht

None

poëzieTheatergroep Flint met Felix Strategier: Klaarlichte Nacht ****

„Liefde is geen dak boven het hoofd tegen de regen”, zingzegt Felix Strategier op de cd Klaarlichte Nacht. Liefde is evenmin een „reddingsboei”. Wat liefde wel is, daarover gaat het poëtische oeuvre van de Vlaamse dichter Herman de Coninck (1944-1997). Er is geen mooiere manier om zijn nachtelijke, intieme gedichten ten gehore te brengen dan in samenklank met accordeon, cello en piano.

Als voorstelling ging Klaarlichte Nacht begin dit jaar in première in de Amsterdamse Roode Bioscoop. Zanger en accordeonist Felix Strategier bedacht deze hommage. Nu ligt het optreden vast op cd. Het muzikale aandeel van pianist Wolfert Brederode en cellist Ernst Reijseger lijkt krachtiger dan tijdens de voorstelling. Het is schitterend te beluisteren hoe Brederodes jazzy pianoklanken de sfeer van de nacht oproepen, het tijdstip dat De Coninck dichtte. Eerst aarzelend, daarna fel en gedreven. Reijsegers cello verhevigt de wisselende stemmingen van de poëzie, nu eens verlangend, dan berustend. Met zijn rauwe stem, begeleid door accordeon, verweeft Strategier dichtkunst met jazz in subtiele synthese.

Cd-presentatie: 4 t/m 9/12. Inl: theatergroepflint.nl

    • Kester Freriks