kijktips

Film

Vipère au poing (Philippe de Broca, 2004, F).

Als in 1922 hun grootmoeder sterft, moeten Jean en zijn broer terug naar hun ouders die terug zijn gekomen uit Indochina. Moeder ontpopt zich tot een sadiste die er niet voor terugdeinst de kinderen kaal te scheren, ze honger te laten lijden of een vork door hun hand te steken. TV5, 21.00-23.00u.

Mammuth (Benoît Delépine en Gustave Kervern, 2010, F).

Gérard Depardieu als abottoirslager Serge, die na zijn pensioen op zijn motorfiets half Frankrijk doorkruist om genoeg pensioenbriefjes bij elkaar te verzamelen ten einde nog een beetje een aangename oude dag te kunnen hebben. Een film vol zwarte humor, sterke beeldcomposities en een dosis melancholie. Serges reis is er ook eentje waarbij hij zijn verleden onder ogen moet zien. Daarin speelt (evenals in Depardieus eigen leven) een tragisch motorongeluk een grote rol. Ook met Yolande Moreau, Isabelle Adjani en Benoît Poelvoorde. Arte, 01.45-03.15u.

Informatief

Holland Doc: 900 dagen.

Van september 1941 tot en met januari 1944 werd Leningrad belegerd door Duitse troepen. De drie miljoen inwoners van de stad zaten als ratten in de val. In de bittere winterkou aten ze lijm, schoenzolen, katten en soms zelfs hun medemensen. Een miljoen mensen gingen dood. In deze documentaire van Jessica Gorter blikken overlevenden terug op die periode. De film won de prijs voor beste Nederlandse documentaire op IDFA 2011. Ned.2, 22.55-00.00u.

Anton Corbijn Inside Out.

Portret door Klaartje Quirijns van de fotograaf en filmregisseur. Quirijns volgde hem gedurende ruim drie jaar. Corbijn doolt over de wereld, is altijd met zijn werk bezig en offert zijn privéleven op om een groot publiek te bereiken. Het contrast tussen erkenning en eenzaamheid vormt hier de rode draad. Canvas, 23.15-00.35u.