‘Moskee-internaten waren brandveilig’ - volgens documenten niet

De moskee-internaten in Rotterdam “waren, zijn en blijven brandveilig”. Dat zei PvdA-wethouder Karakus (wonen) vandaag tegen de gemeenteraad in een spoeddebat over de moskee-internaten. “Er is niets aan de hand met deze gebouwen”, zei hij. Uit documenten in het bezit van NRC Handelsblad blijkt echter dat wel degelijk sprake was van problemen met brandveiligheid.

ROTTERDAM - Een fotoserie over een moslim Internaat in Rotterdam waar 30 jonge moslims wonen en leren boven een moskee. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE
ROTTERDAM - Een fotoserie over een moslim Internaat in Rotterdam waar 30 jonge moslims wonen en leren boven een moskee. COPYRIGHT ROBIN UTRECHT FOTOGRAFIE Een legaal moskee-internaat in Rotterdam-Noord. Foto NRC / Robin Utrecht

De moskee-internaten in Rotterdam “waren, zijn en blijven brandveilig”. Dat zei PvdA-wethouder Karakus (wonen) vandaag tegen de gemeenteraad in een spoeddebat over de moskee-internaten. “Er is niets aan de hand met deze gebouwen”, zei hij. Uit documenten in het bezit van NRC Handelsblad blijkt echter dat wel degelijk sprake was van problemen met brandveiligheid.

De tientallen kinderen die doordeweeks in de Rotterdamse moskeeën wonen, zijn nooit in gevaar geweest, zei Karakus:

“We laten kinderen natuurlijk niet slapen in een brandonveilig gebouw.”

De moskee-internaten zijn de verantwoordelijkheid van de deelgemeenten, zei hij, niet van het stadsbestuur, maar zei hij:

“Als de deelgemeente niet ingrijpt en er ontstaat een onveilige situatie, dan grijpen wij in.”

Ook het internaat in de Fatih moskee, waarover NRC Handelsblad afgelopen zaterdag berichtte dat het jarenlang niet voldeed aan de brandveiligheidsvoorschriften, was volgens de Rotterdamse wethouder de afgelopen jaren geheel brandveilig.

Ernstige brandonveilige situaties in moskee-internaten

In de Fatih moskee in Rotterdam-Zuid zit sinds 1998 een internaat. Er wonen doordeweeks ongeveer vijftig meisjes op een lage zolderverdieping. De moskee heeft al jaren geen vergunning om deze kinderen er te laten overnachten. In een mail aan deze krant schreef de deelgemeente Feijenoord dat het internaat pas sinds drie maanden “formeel brandveilig voor de logeerfunctie” is.

Ook uit documenten van onder meer gemeentelijke diensten die toezicht houden op de brandveiligheid van gebouwen in Rotterdam, blijkt dat wel degelijk regelmatig sprake was van ernstige, brandonveilige situaties in de moskee-internaten. Zie hieronder enkele vertrouwelijke documenten waaruit dit blijkt:

‘Moskee-internaten waren brandveilig’ – volgens documenten niet

Karakus kwam in de raad ook terug op een eerdere uitspraak dat hij tot de zomer van 2011 niet wist van het bestaan van het internaat in de Fatih moskee. Karakus:

“Ja, we wisten het. Maar het pand was wel veilig, en daar ging het mij om.”

Wethouder wist het eerst niet, toen weer wel

De wethouder heeft de afgelopen dagen steeds wat anders gezegd over wat hij van het internaat wist. Hij bestreed voor publicatie zaterdag in NRC Handelsblad niet, dat hij al in 2008 wist dat er in de Polderstraat een internaat zat en dat er problemen waren met de brandveiligheid. Karakus heeft deze en andere delen van het artikel die de gemeente betroffen vooraf ingezien.

In een telefoongesprek zondag zei hij eveneens al jaren van het bestaan van het internaat op de hoogte te zijn. Later belde hij terug: “Ik heb me vergist”. Pas sinds de zomer van 2011 wist hij van het bestaan van het internaat én van de problemen met de brandveiligheid, zei hij zondag.

Vandaag zegt hij in de raad dat het internaat nooit brandonveilig is geweest. Oud-deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn van Feijenoord vertelde dinsdag in een interview in NRC Handelsblad hoe én de deelgemeente én het stadsbestuur al sinds 2008 weten dat het internaat brandonveilig was en dat er meisjes sliepen, maar dat ze er nooit goed tegen hebben kunnen optreden omdat er geen regels voor waren.

Inspecteur constateert gebreken in 2008 in Iskender Pasa moskee

Ook de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord dat een vergunning heeft volgens de gemeente, kampte eerder met problemen op het gebied van brandveiligheid. Op 13 juni 2008 constateert een inspecteur:

“Diverse grote gebreken gevonden zoals vluchtwegen die niet goed toegankelijk zijn.”

Al in 2009 werd geconstateerd dat de jongens bij brand niet goed weg kunnen. Nog altijd is er geen ontruimingsplan. Ook dit is gedocumenteerd. Karakus:

“Je ziet altijd wel wat, al zijn het een paar dozen die in de vluchtgang staan.”

Raadslid Leo de Kleijn (SP):

“Het beeld blijft bestaan dat het college er een dikke wollen deken overheen probeert te gooien.”

Het raadsdebat ging verder over de wenselijkheid van de internaten en over het gebrek aan toezicht erop. Er werden vergelijken getrokken met organisaties voor buitenschoolse opvang en aan de hoeveelheid regels waaraan deze moeten voldoen. VVD’er Maarten van de Donk verwees naar het “honden- en kattenbesluit” en de regels waaraan zelfs dierenpensions zich moeten houden en waarin tot in detail de hoeveelheid “uitlaattijd” zou zijn geregeld. Deze internaten hoeven geen enkel pedagogisch plan te overleggen, medewerkers hoeven niet getraind te zijn, of een verklaring van goed gedrag te hebben.

De Rotterdamse moskeeën hebben volgens het stadsbestuur laten weten bereid te zijn om te kijken naar hoe overheidstoezicht op de internaten kan worden gehouden.

    • Andreas Kouwenhoven en Esther Rosenberg