Joey Bada$$ en andere bad boys op BUMA Beats

In Rotterdam rappen dit weekend echte ‘bad boys’. Joey Bada$$ (17), met de stem van Nas en een jaren negentig stijl, is volgens hiphopblogs de grootste rapbelofte sinds A$AP Rocky. De New Yorker maakt zaterdag zijn opwachting tijdens Buma Rotterdam Beats. Het jonge broertje van het Amsterdam Dance Event wordt voor de derde keer georganiseerd en richt zich op hiphop en bas georiënteerde genres.

Bada$$ is niet de enige rapper uit het buitenland. Ook de Britse producer Hudson Mohawke en de Canadese Lunice treden op in Rotterdam. Hiphop met een snufje elektronica (of andersom) doet het goed in de clubs. Deze heren verkondigen het zogeheten ‘trap’ geluid samen onder de naam TNGHT. Dit weekend treden zij onafhankelijk van elkaar op. Hudson Mohawke doet dat tijdens de Colors avond, die de Amsterdamse dj Cinnaman voor een keer organiseert in Rotterdam. Daar treedt ook het jonge producertalent JamesZoo (21) uit Den Bosch op, van wie onlangs debuutalbum Favela (Braziliaanse percussie en veel vogels) verscheen.

Andere rappers of ‘trappers’ in spe kunnen zaterdag een speciaal talentenprogramma volgen. Voor vijftien euro krijgen zij les van onder anderen ‘Mr Boombastic’ Shaggy, die een college geeft over zijn carrière als reggae-artiest. Producer Om’mas Keith, bekend van zijn samenwerking met r&b-zanger Frank Ocean, gaat op zoek naar het volgende zangtalent. En Rapper Hef Bundy, de man met de badslippers uit Hoogvliet, lanceert zijn nieuwe album Papierwerk.

Vanavond begint het festival met de uitreiking van de State Awards, de belangrijkste Nederlandse prijzen op het gebied van hiphop. Genomineerden zijn onder meer Fresku, Gers en Kraantje Pappie. Die laatste zal ook optreden tijdens het festival.

Bekijk het hele programma op buma-rotterdam-beats.nl.