Japan moet zijn economie stimuleren

Japan heeft ternauwernood voorkomen dat het ‘fiscale harakiri’ moest plegen. Het besluit van de oppositiepartijen op te houden met het blokkeren van de plannen van de regering om de overheidsbestedingen te verhogen, is een grote geruststelling voor een economie die in de drie maanden met 3,5 procent op jaarbasis is gekrompen. De export hapert door de zwakke mondiale vraag en een boycot van Japanse goederen in China. De extra overheidsbestedingen ter waarde van 8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) waren in gevaar door de impasse in het parlement.

Als onderdeel van de overeenkomst om de politieke patstelling te doorbreken, heeft premier Yoshihiko Noda ingestemd met vervroegde verkiezingen. Als de conservatieve LDP de macht zou weten over te nemen van de regerende Democratische Partij, wordt de zojuist gekozen LDP-leider Shinzo Abe voor de tweede keer premier. Tot de eerste dingen die Abe tijdens zijn eerste ambtstermijn als premier tussen september 2006 en september 2007 heeft gedaan was het korten van zijn eigen salaris met 30 procent en het oproepen tot forse bezuinigingen.

Die bezuinigingen waren toen een slecht idee, vooral omdat de Japanse centrale bank destijds net voortijdig een einde had gemaakt aan een vijf jaar durend programma van ‘kwantitatieve versoepeling’. Nu de Japanse centrale bank opnieuw als spelbederver optreedt, is het te hopen dat Abe niet voor de tweede keer dezelfde fout maakt door op het verkeerde moment op bezuinigingen aan te dringen. De consumentenvraag is al in gevaar door de geplande verdubbeling van de btw, die conservatieven als Koji Omi, de minister van Financiën in 2006, al geruime tijd bepleiten.

Japan moet de binnenlandse spaarders er nodig van zien te overtuigen dat hun bankdeposito’s morgen minder waard zullen zijn. Om de worstelende exportbedrijven van Japan een kans te geven, moeten beleggers ertoe worden overgehaald hun yen om te wisselen in dollars. Bovendien kan een plotselinge stijging van de inflatie de schuldenlast van de overheid verminderen, die eind dit jaar op 237 procent van het bbp zal uitkomen.

Breakingviews is een dagelijks commentaar vanuit de City in Londen. Vertaling door Menno Grootveld.