Israëlische leger trekt op naar de Gazastrook

Het Israëlische leger is vanavond opgetrokken naar de grens met de Gazastrook. Tanks en pantservoertuigen worden met vrachtwagens naar de grens gebracht en de Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft reservisten opgeroepen. Mogelijk zijn de troepenbewegingen een voorbode van een grondoffensief in Gaza.

A 155mm mobile cannon (front) is seen after it was transported to an area just outside the northern Gaza Strip November 15, 2012. Two rockets fired from the Gaza Strip targeted Tel Aviv on Thursday in the first attack on Israel's commercial capital in 20 years, raising the stakes in a showdown between Israel and the Palestinians that is moving towards all-out war. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A 155mm mobile cannon (front) is seen after it was transported to an area just outside the northern Gaza Strip November 15, 2012. Two rockets fired from the Gaza Strip targeted Tel Aviv on Thursday in the first attack on Israel's commercial capital in 20 years, raising the stakes in a showdown between Israel and the Palestinians that is moving towards all-out war. REUTERS/Amir Cohen (ISRAEL - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Tanks en andere legervoertuigen zijn onderweg naar de noordelijke grens van de Gazastrook vanavond voor wat mogelijk een grondoffensief gaat worden. Foto Reuters / Amir Cohen

Het Israëlische leger is vanavond opgetrokken naar de grens met de Gazastrook, meldt AP. Tanks en pantservoertuigen worden met vrachtwagens naar de grens gebracht en de Israëlische minister van defensie Ehud Barak heeft reservisten opgeroepen. Mogelijk zijn de troepenbewegingen een voorbode van een grondoffensief in Gaza.

Barak verklaarde dat hij het leger toestemming heeft gegeven om reservisten op te roepen vanwege een mogelijke operatie in Gaza:

“Ik heb het leger opdracht gegeven om het aantal reservisten dat kan worden opgeroepen te vergroten, om voor elke mogelijke ontwikkeling klaar te zijn.”

Het leger zei dat er tot dertigduizend militairen kunnen worden opgeroepen. Bronnen bij het leger zeiden dat er voorbereidingen worden getroffen voor een grondoffensief. Er is echter nog niet besloten wanneer het offensief van start gaat. Op Israëlische tv-stations wordt gezegd dat de verwachting is dat het offensief morgen begint.

Twitter avatar IsraeliPM PM of Israel In past 24 hrs #Israel made clear it will not tolerate rocket attacks on its civilians. I hope #Hamas & other terrorists in Gaza got message

Offensief begon met dood van Jaberi

Na oplopende spanningen de afgelopen weken begon de Israëlische luchtmacht gisteren een offensief tegen militanten in de Gazastrook met de gerichte aanval op Mohammed Jaberi, de militaire chef van Hamas, die daarbij omkwam. Ook vandaag ging de operatie door.

In een interviews op SKY News, de Australische tv en Al Jazeera verdedigde de woordvoerder van de Israëlische regering Mark Regev vanavond het offensief:

“Onze operatie is een verdedigende actie. Onze burgers liggen nu al maanden voortdurend onder vuur vanuit Gaza. Ze leven in en uit de schuilkelders, dat is ontoelaatbaar. Ons doel is om de kern vanuit de militaire tak van Hamas te halen.”

Volgens Yoav Mordechai, woordvoerder van het Israëlische leger, zijn door de luchtaanvallen veel raketlanceerinstallaties in Gaza uitgeschakeld. In totaal kwamen daarbij gisteren en vandaag vijftien Palestijnen om het leven en raakten bijna tweehonderd mensen gewond. Bij honderden raketaanvallen vanuit Gaza kwamen vandaag drie Israëliërs om het leven. Een raket kwam in de buurt van Tel Aviv terecht, daarbij vielen geen gewonden.

Wereldleiders roepen op tot voorkomen van escalatie

Verschillende wereldleiders hebben vandaag opgeroepen tot een staakt het vuren. De Franse president Hollande spant zich volgens premier Jean-Francois Ayrault in om een eind aan het geweld te maken en praat met de Israëlische premier Netanyahu en de Egyptische leider Mohammed Morsi. Die laatste maande vandaag Israël tot kalmte. “Onacceptabel”, noemde Morsi de raketaanvallen van Israël. De Egyptische premier Hisham Kandil reist morgen af naar Gaza om Hamas te steunen.

Ook de Russische president Poetin heeft de Israëlische premier Netanyahu opgeroepen het geweld in de Gazastrook te staken, en drong eveneens bij Hamas erop aan verdere escalatie van de situatie te voorkomen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon riep beide partijen op het internationaal recht te respecteren.

De VS blijven zich achter het standpunt van Israel scharen. Obama is het eens met Israël dat Hamas eerst de aanvallen op Gaza moet stoppen, zei het Witte Huis. Mark Toner, woordvoerder:

“We support Israel’s right to defend itself, and we encourage Israel to continue to take every effort to avoid civilian casualties.”